Άραβες

Κατά τον 7ο αιώνα οι πειρατικές επιδρομές κυρίως από τους Άραβες, οι οποίες εντείνονται τον 8ο μ.Χ. αιώνα, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση του πληθυσμού και την εγκατάλειψη των παραλιακών θέσεων. Οι περισσότεροι παραλιακοί οικισμοί εγκαταλείπονται τελείως και τελικά οι Σαρακηνοί Άραβες αποβιβάζονται στο νησί το 828 μ.Χ., καίγοντας τα πλοία τους μετά την αποβίβαση, για να υποχρεωθούν να μείνουν στη νήσο που «ρέει μέλι και γάλα», κατά την έκφραση τους.

Αρχίζει μια σκληρή περίοδος για την Κρήτη. Καταστρέφουν την ωραία και μεγάλη πρωτεύουσα της, τη Γόρτυνα, και κτίζουν νέα πρωτεύουσα, το Χάντακα, που γίνεται το ορμητήριο τους για τις πειρατικές τους εξορμήσεις. Το όνομά της η πόλη το πήρε από τη βαθιά τάφρο (Khandak) που έσκαψαν οι κατακτητές γύρω από τα τείχη της πόλης, την οποία ονόμασαν El Khandak.

Η Ιστορία της Κρήτης. Άραβες

Η αραβική κυριαρχία στο νησί για 140 σχεδόν χρόνια επιβάλλει στους κατοίκους δουλικές συνθήκες διαβίωσης, ανακόπτει κάθε σύνδεση με το κόσμο του Βυζαντίου, ανακόπτοντας έτσι κάθε πρόοδο και ανάπτυξη. Οι Άραβες απλώθηκαν στην ύπαιθρο σ' όλο το νησί, όπου δημιούργησαν και νέους οικισμούς, στους οποίους έδωσαν, φυσικά, αραβικά ονόματα, που διασώζονται και πιστοποιούν τους κτήτορες και την εποχή που έγιναν. Τέτοια τοπωνύμια και οικισμοί είναι ο Χονδράς, το Χουμέρι, ο Ατζιπάς, το Ατσιπόπουλο και αρκετά άλλα.

Η πρωτεύουσα του νησιού ο Χάνδακας έγινε κέντρο δουλεμπορίου και απέκτησε αστικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη περίοδο αυτή δεν επιβιώνει κανένα μνημείο ή στοιχείο ιστορικής μνήμης έκτος από τα ονόματα του ποταμού Αποσελέμη (Αμπού Σελήμ), και Καρτερού, από το όνομα του Βυζαντινού στρατηγού Κρατερού ο οποίος όμως απέτυχε να καταλάβει το νησί.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε ορμητήριο και βάση των Σαρακηνών πειρατών στη Μεσόγειο. Οι επαρχίες του Βυζαντίου που βλέπουν στο Αιγαίο πραγματικά υποφέρουν από τους πειρατές, οι οποίοι κυριαρχούν στις θάλασσες και συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη από τις επιδρομές τους και από το δουλεμπόριο.

Ο ντόπιος χριστιανικός πληθυσμός καταδιώκεται και υποφέρει, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να επιβιώνει, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Κατά τη περίοδο αυτή οι Βυζαντινοί διεξάγουν αρκετές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης, οι οποίες όμως καταδικάζονται σε αποτυχία και σε λουτρά αίματος για το τοπικό πληθυσμό.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!