Ξομπλιαστό κουλούρι

Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Τρόπος παρασκευής αλουσάς: ρίχνουμε σε μια λεκάνη 300 γρ. χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. στάχτη (αθό). Ανακατεύουμε και στη συνέχεια αφήνουμε να κατασταλάξει η στάχτη. Σουρώνουμε το μίγμα. Το νερό που μένει ονομάζεται αλουσά.

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλα, την αλουσά, την πορτοκαλάδα και τη μαγιά την οποία έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αργά-αργά τα αλεύρι. Ανακατεύουμε και παρασκευάζουμε ένα σκληρό ζυμάρι.

Πλάθουμε κουλούρια και τα διακοσμούμε με τον εξής τρόπο: Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε φύλλο. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε κομματάκια σε σχήμα φύλλων, τα οποία πιέζουμε με μια τσατσάρα για να σχεδιάσουμε τις ίνες. Τοποθετούμε τα φυλλαράκια, κυκλικά πάνω στο κουλούρι, σχηματίζοντας τριανταφυλλάκια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε σταφύλι, φτιάχνουμε μπαλάκια από ζύμη και τα τοποθετούμε πάνω στο κουλούρι. Επειτα, φτιάχνουμε ένα λεπτό κορδόνι από ζυμάρι και στολίζουμε το σταφύλι.

Με τη χρήση ενός ψαλιδιού, κόβουμε τις άκρες από το κουλούρι και δημιουργούμε μύτες. Στερεώνουμε τα σχέδια πάνω στο κουλούρι με οδοντογλυφίδες.

Περισσότερα...

 • συστατικά

  2 κιλά αλεύρι,
  500 γρ. ζάχαρη,
  200 γρ. χυμό πορτοκάλι,
  150 γρ. νερό,
  100 γρ. αλύσιβο (αλουσά),
  50 γρ. μαγιά,
  10 γρ. κανέλα,
  10 γρ. γαρίφαλα

 • μικρά μυστικά

  Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για δύο (2) ώρες, προτού πλάσουμε τα κουλούρια.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!