Αρχαίοι Χρόνοι

Η ακτινοβολία των Μινωικών Κέντρων - της Κνωσού, της Φαιστού και των άλλων μεγάλων πόλεων - φτάνει σ' ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η αγγειοπλαστική μαρτυρούν την ψυχοσύνθεση ενός λαού φιλειρηνικού, χαρούμενου αλλά και ισχυρού, άμεσα συνδεδεμένου με τη θάλασσα.

Μετά το 1400 π.Χ. είναι έντονη η παρουσία των Αχαιών και Δωριέων και αναδεικνύονται νέες πόλεις όπως η Λατώ, η Ριζηνία, η Ελεύθερνα, η Λαπά και η Πολυρήνεια. Ακολουθούν τα χρόνια που ακμάζει ο κλασσικός ελληνικός πολιτισμός και στη μνήμη των Ελλήνων επιζεί η Κνωσός που διατηρεί τη γοητεία της γενέτειρας σημαντικών πολιτισμικών αξιών.

Με την κατάληψη από τους Ρωμαίους άλλες πόλεις έρχονται στο προσκήνιο, όπως η Γόρτυνα που γνωρίζει μεγάλη ακμή και γίνεται Πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας ολόκληρης της Κρήτης και της Κυρρήνης.

Νεολιθική Εποχή

Η Ιστορία της Κρήτης. Αρχαίοι Χρόνοι, Νεολιθική Εποχή Η ιστορία του νησιού της Κρήτης χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα πρώτα ίχνη κατοίκισης στο νησί χρονολογούνται στο 8000 π.Χ.. Μακρόχρονες αρχαιολογικές έρευνες, έχουν φέρει στο φως ένα αντιπροσωπευτικό και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωής στο νησί από την 8η και την 6η χιλιετία, κατά τη Νεολιθική εποχή (7000 – 2600 π.Χ.).

   

Μινωικός Πολιτισμός

Η Ιστορία της Κρήτης. Αρχαίοι Χρόνοι, Μινωικός Πολιτισμός Τη μακρά περίοδο της Νεολιθικής εποχής στο νησί διαδέχτηκε η λαμπρή Μινωική εποχή, το όνομα της οποίας προέρχεται από το μυθικό βασιλιά Μίνωα, ηγεμόνα του βασιλείου και του ανακτόρου της Κνωσού. Στο ανάκτορο της Κνωσού υπήρχε δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης το οποίο ήταν ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο κατασκευάστηκε στην Ευρώπη μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή.

   

Αρχαίοι Χρόνοι

Η Ιστορία της Κρήτης. Αρχαίοι Χρόνοι, Οι Δωριείς Με το πέρασμα των χρόνων ελληνικά φύλα από την ενδοχώρα μεταναστεύουν σταδιακά στο νησί. Ο Μινωικός πολιτισμός μπαίνει στο τελευταίο στάδιο παρακμής του από το 1300 π.Χ. και μετά, οπότε το νησί πλήττουν νέοι σεισμοί και καταστροφές. Σαν να μην έφτανε αυτό περί το 1100 π.Χ. νέοι εισβολείς καταφτάνουν στο νησί.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!