Σούστα

Η Σούστα είναι ιδιαίτερος αντικριστός χορός, που όμως εμπεριέχει πολλά στοιχεία από τον αρχαίο πολεμικό χορό πυρρίχιο.

Η Σούστα χορεύεται από άντρες και γυναίκες οι οποίοι εναλλάξ σχηματίζουν ένα ημικύκλιο χορεύοντας όλοι μαζί αρχικά, ενώ κατόπιν χωρίζονται σχηματίζοντας ζευγάρια.

Ουσιαστικά ο χορός περιγράφει μια ερωτική ιστορία μεταξύ του ζευγαριού που χορεύει. Ο άνδρας με διάφορους τρόπους, με αγκαλιάσματα, στροφές και μικρά πηδήματα προσκαλεί και πλησιάζει ερωτικά τη γυναίκα, η οποία αρχικά αντιστέκεται στο κάλεσμα. Στη συνέχεια όμως ενδίδει σιγά σιγά στο παιχνίδι, έως ότου στο τέλος επέρχεται η ένωση. Η ιστορία αυτή εξελίσσεται χορευτικά και εκφραστικά από τους χορευτές με ζωηράδα και χάρη και το παιχνίδι ανάμεσα στο ζευγάρι απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία. Ο χορός απαιτεί συντονισμό και αρμονία στις κινήσεις του σώματος το οποίο εκφραστικά αποτυπώνει χορευτικά την ιστορία.

Ο ρυθμός του χορού είναι σε μέτρο 2/4 και η ορχήστρα περιλαμβάνει λύρα ή βιολί σπανιότερα, λαούτο και ενίοτε μαντολίνο η ασκομαντούρα παραδοσιακά στα ορεινά.

Σούστα - Ross Daly

Η Σούστα παρότι είναι αντικριστός χορός έχει τις ρίζες της στον πυρρίχιο που πιστεύεται ότι είναι από τους αρχαιότερους, αν όχι ο αρχαιότερος πολεμικός χορός της Κρήτης αλλά και ολόκληρου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Κατά το 300 μ.Χ. στο χορό άρχισαν να παίρνουν μέρος και οι γυναίκες και ο χαρακτήρας του άρχισε να γίνεται ερωτικός.

Το σημερινό όνομά του το πήρε κατά την Ενετοκρατία από την ιταλική λέξη susta (σούστα) που σημαίνει ελατήριο, αφού οι κινήσεις και το σώμα των χορευτών κατά τη διάρκεια του χορού, όντως θυμίζει τη κίνηση του ελατήριου.

Πολλές πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, έχουν διεκδικήσει τη πατρότητα του χορού, τελικά πάντως επικράτησε κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και τη Κρήτη.

Μια παραδοσιακή μορφή της σούστας, η Ρουματιανή σούστα έχει τις ρίζες της πολύ παλιά στον χρόνο και χορεύεται αποκλειστικά από άντρες, θυμίζοντας εντονότερα το χορό από τον οποίο προήλθε η σημερινή της μορφή, τον πυρρίχιο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!