Δάσος Ρούβα

Το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους, εθνικού ενδιαφέροντος. Καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του Ψηλορείτη

Το δάσος του Ρούβα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους, εθνικού ενδιαφέροντος. Καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του Ψηλορείτη που ορίζεται από τις κορυφές "Αμπελάκια" και "Σαμάρι" στα νότια, "Χαλαζοκεφάλα" στα δυτικά, "Σκήνακα" και "Κουδούνι" στα βόρεια και "Γυριστή" στα ανατολικά.

Τα δέντρα που το απαρτίζουν έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά, ώστε ν' αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν τη βλάστηση. Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αριά, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές και άλλα.

Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθός τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή εξέλειπαν οι εξωτερικοί δυσμενείς παράγοντες (άνθρωποι, αιγοπρόβατα κ.λπ.), οπότε τα θαμνώδη πουρνάρια κατάφεραν να εξελιχθούν στη μορφή και το μέγεθος που βλέπουμε σήμερα. Στις πλαγιές περιμετρικά του δάσους υπάρχουν διάσπαρτα "μητάτα", τα περισσότερα ερειπωμένα σήμερα.

Δύο υπέροχα σημεία του δάσους αποτελούν οι τοποθεσίες "Δυο πρίνοι" στη δυτική πλαγιά, από την οποία φαίνεται ολόκληρο το δάσος του Ρούβα και "Σαμάρι" στην ομώνυμη νότια κορυφή με πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής του Ζαρού έως και τον κάμπο της Μεσσαράς. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο Ζαρού.

Στο χαμηλότερο νότιο κεντρικό σημείο του δάσους κοντά στην βόρεια έξοδο του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο διαμορφωμένος χώρος δασικής αναψυχής Αγίου Ιωάννη και το ομώνυμο εξωκλήσι.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Ζαρός (Ψηλορείτης), Φαιστός, Ηράκλειο
  • προστατευόμενη περιοχή Natura 2000
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!