Μυθολογία-Κεντρικοί Ήρωες

 

Κρήτας

Μυθολογία. Ο Βασιλιάς Αστέριος ή Κρήτας Ο Κρήτας ήταν ο επώνυμος ήρωας των Κρητών, γιος του θεού Δία και της νύμφης Ίδης, και ο πρώτος βασιλιάς της Κρήτης. Κατά μια άλλη παράδοση ήταν αυτόχθον, γεννήθηκε δηλαδή από την ίδια την κρητική γη και είχε δώσει τους πρώτους νόμους στους Κρήτες πριν από τον Μίνωα. Ήταν ο βασιλιάς που, με το όνομα Αστέριος ή Αστερίων, φιλοξένησε τον νήπιο Δία και νυμφεύθηκε την Ευρώπη, ενώ αναφέρεται και ως πατέρας του χάλκινου γίγαντα Τάλου.

   

Ιδαίοι Δάκτυλοι & Κουρήτες

Ελληνική Μυθολογία, Ιδαίοι Δάκτυλοι & Κουρήτες Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι και οι Κουρήτες ήταν αγαθοί δαίμονες, γηγενή όντα που ξεφύτρωσαν από τη γη, όταν η Ρέα στηρίχτηκε στα χέρια της την ώρα του τοκετού. Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, μεταλλουργοί και γόητες, βρήκαν πρώτοι αυτοί τη χρήση του πυρός και ανακάλυψαν το χαλκό και το σίδηρο, και ήξεραν την κατεργασία τους με τη φωτιά.

   

Η Αμάλθεια

Ελληνική Μυθολογία, Η Αμάλθεια Η Αμάλθεια ήταν η νύμφη-αίγα που θήλασε τον νήπιο Δία. Ο βασιλιάς των θεών την τίμησε ιδιαίτερα, μεταμορφώνοντας την σε άστρο. Ο ίδιος φόρεσε το δέρμα της (την αιγίδα), που τον έκανε απρόσβλητο στην Τιτανομαχία. Το κέρατο της αίγας έγινε σύμβολο της αφθονίας: ο Δίας το γέμισε εκλεκτούς καρπούς και το πρόσφερε με ευγνωμοσύνη στις Νύμφες που τον ανάθρεψαν (κέρας Αμάλθειας).

   

Ευρώπη & Μίνωας

Ελληνική Μυθολογία, Ευρώπη & Μίνωας Η Ευρώπη, (με τα μεγάλα μάτια ή με το πλατύ πρόσωπο), μητέρα του Μίνωα και των αδελφών του, ήταν μια από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος, ή - σε άλλη παραλλαγή - κόρη του βασιλιά της ΦοινίκηςΦοίνικα και της Τηλέφασσας και αδελφή του Κάδμου. Την απήγαγε ο Δίας με τη μορφή λευκού ταύρου από τη Φοινίκη και την έφερε στην Κρήτη, όπου ενώθηκε μαζί της σε μια σπηλιά ή κάτω από έναν πλάτανο στη Γόρτυνα.

   

Μίνωας

Ελληνική Μυθολογία, Μίνωας Κεντρικός πρωταγωνιστής των κρητικών μύθων είναι ο βασιλιάς της Κνωσού Μίνωας, που ήταν γιος του βασιλιά των θεών Δία και της νύμφης Ευρώπης. Η παράδοση του μύθου του Μίνωα έχει δυο κατευθύνσεις: η πρώτη, η ομηρική και ησιόδεια παράδοση, έχει μόνο θετικές κρίσεις για τον κρητικό βασιλιά (σοφός και δίκαιος κυβερνήτης, θεόπνευστος νομοθέτης, θεϊκός κριτής του κάτω κόσμου, εκπολιτιστής).

   

Αδελφοί & τέκνα Μίνωα

Ελληνική Μυθολογία, Αδελφοί & τέκνα Μίνωα Ο Μίνωας μαζί με τους Ραδάμανθη και Σαρπηδόνα, υιοθετήθηκαν από τον βασιλιά της Κρήτης Αστέριο (ή Κρήτα), που νυμφεύθηκε τη μητέρα τους. Τον θρόνο του Αστεριού κληρονόμησε ο Μίνωας, που πήρε σύζυγο του την Πασιφάη, κόρη του θεού Ήλιου και της νύμφης Κρήτης και αδελφή της μάγισσας Κίρκης.

   

Τέκνα Αριάδνης & Διόνυσου

Ελληνική Μυθολογία, Τέκνα Αριάδνης & Διόνυσου Ο Θησέας αναχώρησε από την Κρήτη παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη. Σύμφωνα με τη βούληση των θεών, υποχρεώθηκε να την εγκαταλείψει στο νησί Δία (η σημερινή Ντία ή η Νάξος), όπου έγινε γυναίκα του Διονύσου και μετά τον θάνατο της αποθεώθηκε στον Όλυμπο. Από τον Διόνυσο η Αριάδνη γέννησε ήρωες που αποίκισαν νησιά του Αιγαίου: ο Στάφυλος την Πεπάρηθο (Σκόπελο), ο Θόας τη Θήρα και ο Οινοπίων τη Χίο.

   

Γλαύκος

Ελληνική Μυθολογία, Γλαύκος Ένα άλλο παιδί του Μίνωα, ο Γλαύκος είχε διδαχτεί τη μαντική τέχνη από τον μάντη Πολύιδο, που καταγόταν από το Αργός. Παίζοντας μέσα στο ανάκτορο ο νεαρός πρίγκιπας πνίγηκε σε ένα πιθάρι με μέλι. Ο Μίνωας ζήτησε από τον Πολύιδο να τον αναστήσει και τους έκλεισε σε ένα υπόγειο θολωτό θάλαμο, από όπου θα έβγαιναν μόνον αν ανάσταινε τον Γλαύκο. Ο Πολύιδος τον ανάστησε με ένα μαγικό βότανο, που του έφερε ένα φίδι.

   

Ακάλλη

Την Ακάλλη, μια από τις κόρες του Μίνωα και της Πασιφάης, την ερωτεύθηκαν διαδοχικά ο Ερμής και ο Απόλλωνας. Από τον πρώτο γέννησε τον Κύδωνα, επώνυμο ήρωα της πόλης Κυδωνιάς και από τον δεύτερο τον Νάξο, επώνυμο ήρωα του νησιού, τον Μίλητο (επώνυμο της πόλης της Μικράς Ασίας, που ήταν μινωική αποικία) και τον Αμφίθεμη (Γαράμαντας). Ο Μίνωας την εξόρισε στη Λιβύη, όπου ο γιος της Γαράμαντας έγινε γενάρχης του ομώνυμου λαού.

   

Ραδάμανθυς

Ελληνική Μυθολογία, Ραδάμανθυς Εκτός από τον Μίνωα, διάσημη μυθική προσωπικότητα με πανελλήνια φήμη ήταν ο αδελφός του Ραδάμανθυς, για τον οποίο η μυθική παράδοση διέσωσε την εικόνα του σοφού νομοθέτη που κυβέρνησε την Κρήτη μαζί με τον αδελφό του τον βασιλιά Μίνωα.

   

Σαρπηδόνας

Ελληνική Μυθολογία, Σαρπηδόνας Ο τρίτος γιος της Ευρώπης και του Δία, ο Σαρπηδόνας, φιλονίκησε με το Μίνωα για το θρόνο της Κρήτης, και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μαζί με τον νεαρό Μίλητο (και τη μητέρα του Ευρώπη ίσως) στη Μικρά Ασία, όπου έγινε βασιλιάς στην περιοχή της Μιλήτου, την οποία ίδρυσε (ο ίδιος ή ο Μίλητος).

   

Κατρέας

Ελληνική Μυθολογία, Κατρέας Ο Κατρέας ήταν διάδοχος του Μίνωα στον θρόνο της Κρήτης. Σύμφωνα με ένα χρησμό θα πέθαινε από το χέρι ενός παιδιού του. Είχε αποκτήσει τρεις κόρες, την Αερόπη, την Κλυμένη, την Απημοσύνη και έναν γιο, τον Αλθαιμένη. Αν και ο Κατρέας είχε κρύψει τον χρησμό από τα παιδιά του, ο Αλθαιμένης και η Απημοσύνη τον έμαθαν, έφυγαν από την Κρήτη και πήγαν στη Ρόδο, όπου ίδρυσαν την πόλη Κρητηνία.

   

Ιδομενέας & Μηριόνης

Ελληνική Μυθολογία, Ιδομενέας & ΜηριόνηςΑπό τους άλλους απογόνους του Μίνωα, ξακουστός κρητικός βασιλιάς ήταν ο Ιδομενέας, γιος του Δευκαλίωνα και εγγονός του Μίνωα. Ήταν ένας από τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης και στάθηκε στο πλευρό του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου, με τους οποίους ήταν εξαδέλφια (η μητέρα τους Αερόπη ήταν κόρη του Κατρέα, που ήταν αδελφός του Δευκαλίωνα).

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!