Σιγανός

Ο Σιγανός, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι αργός, περπατητός σχεδόν χορός και χορεύεται με τους χορευτές πιασμένους από τους ώμους.

Ο χορός αποτελείται από έξι ή οκτώ βήματα, ανάλογα με τη περιοχή στην οποία χορεύεται. Στο Μυλοπόταμο για παράδειγμα στο Ρέθυμνο, χορεύεται με οκτώ βήματα, ενώ στο Ηράκλειο χορεύεται με έξι. Όταν χορεύεται με έξι βήματα δεν ολοκληρώνει ο κύκλος του χορού τη μελωδία γιατί τα μέτρα της είναι οκτώ.

Γενικά είναι εύκολος χορός και μπορεί πολύ γρήγορα να τον χορέψει και κάποιος που δε τον ξέρει. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και τουριστικός χορός.

Λέγεται ότι αναπαριστά την έξοδο του Θησέα από το λαβύρινθο γιατί ο κύκλος του πολλές φορές αποκτά ελικοειδή μορφή και κουλουριάζει, όταν οι χορευτές είναι πάρα πολλοί. Επίσης αναφέρεται ότι είναι ο χορός για τη νύφη, διότι χορεύεται στους γάμους με το γαμπρό μπροστά και δίπλα του τη νύφη.

Κοντυλιές - Νίκος Ξυλούρης

Για την προέλευση του όμως δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία ή αναφορές. Λέγεται όμως ότι κατά τη Τουρκοκρατία οι αγάδες συνήθιζαν να καλούν Κρητικούς στους οντάδες τους και έριχναν στο πάτωμα ρόβι για να γλιστρούν, βάζοντας τις γυναίκες να χορεύουν και να πέφτουν κάτω, έτσι ώστε να σηκώνονται τα φουστάνια τους και να κάνουν χάζι.

Οι Κρητικοί μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο δασκάλεψαν τους Κρητικούς επίσης οργανοπαίχτες να φτιάξουν ένα χορό περπατητό, με γερό κράτημα ώστε να μη χάνουν την ισορροπία τους οι γυναίκες τους. Έτσι αναφέρεται ότι γεννήθηκε ο σιγανός.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!