Χρυσή (Γαϊδουρονήσι)

Βαθμολογήστε το
(28 ψήφοι)

Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας

H Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και έχει μήκος που φτάνει τα 5 χλμ. και μέσο πλάτος 1 χλμ. περίπου. Το ψηλότερο σημείο του νησιού ονομάζεται Κεφάλα, με υψόμετρο 31 μέτρα.

Πρόκειται για ένα ακατοίκητο, πανέμορφο νησί, με παραδεισένιες παραλίες. Η εντύπωση που δημιουργείται σε κάποιον που επισκέπτεται τη Χρυσή, είναι ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί.

Οι παραλίες της έχουν λευκή και ξανθή άμμο, ενώ χρωματίζονται ροζ από τα θραύσματα από κοχύλια που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία. Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση.

Στη Χρυσή επιβιώνει ένα αρκετά μεγάλο κεδρόδασος, έκτασης 350 στρεμμάτων, με μεγάλους, εντυπωσιακούς κέδρους. Όλο το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, η Χρυσή αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου αλατιού και πηγή πορφύρας.

Στη δυτική πλευρά του νησιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Κοντά, επίσης, θα συναντήσετε μια αλυκή, τους λαξευτούς τάφους από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και το φάρο και το λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού του νησιού.

Στο νησάκι απαγορεύεται η κατασκήνωση και η είσοδος στο κεδρόδασος, το οποίο σε πολλά σημεία είναι οριοθετημένο με σχοινί. Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή κοχυλιών και άμμου.

Για να επισκεφθείτε το νησί, δρομολόγια με καραβάκια πραγματοποιούνται καθημερινά από την Ιεράπετρα, από τα μέσα Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Το καραβάκι θα σας αφήσει στο λιμανάκι στα νότια παράλια του νησιού, στη θέση Βουγιού Μάτι. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα.

Δίπλα ακριβώς θα συναντήσετε τη Νότια Παραλία, η οποία έχει ξανθή άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα νερά. Σε αυτήν θα βρείτε, εκτός από ομπρέλες, και αρκετούς κέδρους για να χαλαρώσετε στη σκιά τους.

Από τη Νότια Παραλία, ένα μονοπάτι ελίσσεται μέσα από τους αμμόλοφους και διασχίζοντας το νησί, οδηγεί στις παραλίες Μπελεγρίνα, Χατζηβόλακας και Καταπρόσωπο.

Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από την Νότια Παραλία και το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται η παραλία ΜπελεγρίναΧρυσή Άμμος). Είναι η δημοφιλέστερη παραλία της Χρυσής και βρίσκεται στις βόρειες ακτές του νησιού.

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με λευκή άμμο, σπασμένα κοχύλια και ρηχά, γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με λευκή άμμο, σπασμένα κοχύλια και ρηχά, γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά. Η εικόνα της θυμίζει εξωτική παραλία. Σε αυτήν θα βρείτε μερικές ομπρέλες, καθώς και μια καντίνα.

Ανατολικά της Μπελεγρίνας, βρίσκεται η παραλία Καταπρόσωπο. Το όνομά της οφείλεται στη θέση της. Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Μικρονήσι, ένα νησάκι που απέχει 700 μ. περίπου από τη Χρυσή και έχει έκταση 117 στρέμματα περίπου. Η παραλία Καταπρόσωπο είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τις δημοφιλείς πανέμορφες παραλίες των βόρειων ακτών του νησιού. Έχει ψιλό βότσαλο και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά.

Δυτικά από την Μπελεγρίνα βρίσκεται μια πιο ήρεμη παραλία, ο Χατζηβόλακας. Είναι μια αρκετά βραχώδης παραλία, με λευκή άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, ενώ τριγύρω, υπάρχουν πανύψηλοι κέδροι που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), Ιεράπετρα, Λασίθι
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Ναι - σε ορισμένα σημεία
 • τύπος παραλίας Άμμος, Ψιλό βότσαλο
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Υπάρχουν λίγες ομπρέλες στη Νότια Παραλία, καθώς και στην Μπελεγρίνα (ή Χρυσή Άμμος).

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

-

Αποστάσεις: 8 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα.

Από τη θάλασσα: Από την Ιεράπετρα πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια για Χρυσή από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Η Χρυσή απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Το καραβάκι σας αφήνει στα νότια παράλια του νησιού, στη θέση Βουγιού Μάτι. Για την επιστροφή των επισκεπτών της Χρυσής, πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια προς Ιεράπετρα κάθε απόγευμα.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!