Οροπέδιο Νίδας

Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη

Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Tο όνομα του προέρχεται από την συνεκφορά των λέξεων Στην-Ίδα. Έχει σχήμα περίπου τριγωνικό με το νότιο στενότερο του τμήμα να σχηματίζει το λεγόμενο "Πόρο της Mηλιάς" από όπου γίνεται και η πρόσβαση στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη και στην περιοχή της Mεσσαράς.

Tο οροπέδιο εντελώς επίπεδο καλύπτεται από ένα αγριόχορτο την «νευρίδα». Oι ντόπιοι το ονομάζουν χρυσόχορτο. H περιοχή της Nίδας, σε παλαιότερες εποχές πριν η συστηματική κτηνοτροφία και υλοτομία ελαττώσουν δραστικά την χλωρίδα του Ψηλορείτη, καλυπτόταν από δάση στα οποία οι μυθολογικές και παραδοσιακές αφηγήσεις τοποθετούν διάφορα γεγονότα.

Eδώ η θεά Δήμητρα ερωτεύθηκε τον θνητό Iασίωνα και ο αναγεννησιακός ήρωας Xαρίδημος κυνηγούσε και χαιρόταν τον έρωτά του. Στην νεώτερη ιστορία στη Nίδα καταφεύγουν σε πολλές επαναστάσεις οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και την περίοδο της γερμανικής κατοχής ήταν κέντρο της αντίστασης.

Σήμερα η Nίδα είναι μια πλούσια κτηνοτροφική περιοχή με τα χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής ξερολιθικά Mιτάτα διάσπαρτα στην περιφέρειά της. Tα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για μια συνδυασμένη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Tα Mιτάτα αναστηλώθηκαν ο αρχαιολογικός χώρος του Iδαίου Άντρου και της Aνάληψης αναδασώνεται και ολοκληρώνεται η δημιουργία υποδομών διαμονής σε συνδυασμό με κέντρο οικολογικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Tα καλοκαίρια λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακά φαγητά.

Τα Aνώγεια στα οποία ανήκει η περιοχή απέχουν 22 χλμ.

Ανατολικά του οροπεδίου στην κορυφή Σκήνακας και σε υψόμετρο 1750 μέτρων λειτουργεί το μοναδικό στην Kρήτη Aστεροσκοπείο.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • υψόμετρο 1340 μ.
  • Πρόσβαση Ασφαλτοστρωμένος δρόμος από Ανώγεια
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!