Συρτός

Ένας εξίσου γνωστός χορός της Κρήτης είναι ο Συρτός Χανιώτης). Είναι φαινομενικά πιο αργός από τους άλλους γνωστούς κρητικούς, κρύβει όμως μέσα του ενέργεια που εκδηλώνεται με τρόπο υπόγειο και δεξιοτεχνικό.

Ο ρυθμός του βασίζεται σε μέτρο 2/4 (4 γυρίσματα από 2 φορές) και συνοδεύεται από λύρα ή βιολί στη δυτική κυρίως Κρήτη, μαντολίνο ή ασκομαντούρα και λαούτο. Ενώ δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ο Πεντοζάλης ή ο Μαλεβιζιώτης απαιτεί περισσότερη δεξιοτεχνία και ικανότητα για να τον χορέψει κανείς καλά.

Στη σύγχρονη Κρήτη ο συρτός δε χορεύεται μόνον από άντρες αλλά και από γυναίκες οι οποίες εξίσου συχνά μπαίνουν μπροστά στο χορό και δίνουν το δικό τους χρώμα με μικρούς περίτεχνους βηματισμούς που απαιτούν αρμονία στη κίνηση ποδιών και σώματος. Η πρωτοχορεύτρια αποσπάται από το κύκλο του χορού και κάνει στροφές και πάσα που θυμίζουν έντονα τις τοιχογραφίες στη Κνωσό που αναπαριστούν τις γαλάζιες κυρίες με τις φουντωτές φούστες να χορεύουν εκστατικά.

1ος Συρτός - Νίκος Ξυλούρης

Ιστορικές αναφορές λένε πως λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, ξεκίνησαν από τη Κρήτη χίλιοι εθελοντές για να βοηθήσουν τους χριστιανούς της Πόλης. Όταν η πόλη έπεσε οι εκατόν πενήντα περίπου Κρήτες που είχαν απομείνει συνέχισαν να πολεμούν στη πόλη στους τρεις πύργους που είχαν αναλάβει.

Ο πασάς θέλοντας να δώσει παράδειγμα στους άντρες του για το πώς πρέπει να είναι ένας πολεμιστής, τους άφησε να φύγουν με τα άρματα και τα λάβαρά τους από τη Πόλη, με ένα από τα πλοία τους.

Μετά από πολλά χρόνια, σε γάμο κάποιου Καπετάνιου οι άλλοι οπλαρχηγοί διέταξαν το λυράρη να παίξει τους τιμημένους αυτούς σκοπούς και συγκινημένοι χόρεψαν το τελετουργικό αυτό χορό με παραλλαγές. Έτσι λέγεται ότι προέκυψε ο συρτός με τα έντεκα βήματα. Ο χορός αυτός άρχισε να διαδίδεται σε όλη τη Κρήτη κατά τη δεκαετία του 1920 με παραλλαγές όσον αφορά τους βηματισμούς και τη μελωδία.

Όσο πιο δυτικά στη Κρήτη πηγαίνει κανείς τόσο πιο επαναστατικός είναι ο χαρακτήρας του, ενώ όσο πιο ανατολικά πηγαίνει κανείς τόσο πιο λυρικός γίνεται. Η προέλευσή του υποστηρίζεται από πολλούς ότι είναι από τη δυτική Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή των Χανίων, εξ ου και το όνομά «Χανιώτης».

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!