Οι χοροί της Κρήτης

Ο χαρακτήρας της Κρήτης και των κατοίκων της αντανακλάται στη μουσική και τους χορούς της. Είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου η παραδοσιακή μουσική του ταυτότητα διευρύνεται αντί να παραμένει στάσιμη ή να συρρικνώνεται. Ο λαός της Κρήτης έχει μάθει εδώ και χιλιάδες χρόνια τον τρόπο έτσι ώστε να αφομοιώνει δημιουργικά και ενεργητικά τις επιδράσεις και τα στοιχεία από τους πολιτισμούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Κρήτες είχαν ανακαλύψει έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με τους θεούς μέσα από τη μουσική και το χορό. Η ασπίδα του Αχιλλέα ήταν διακοσμημένη με γλέντι από το παλάτι της Κνωσού, όπως αναφέρει ο Όμηρος.

Οι σύγχρονοι Κρητικοί χοροί είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί, γρήγοροι και χαρακτηρίζονται ως πολεμικοί. Πολλές φορές χορεύονται μόνον από άντρες. Ουσιαστικά αναπαριστούν τα στοιχεία της Κρητικής φύσης, την φουρτουνιασμένη θάλασσα και τα άγρια και απόκρημνα Κρητικά βουνά. Οι πιο αργοί χοροί στους οποίους συμμετέχουν και οι γυναίκες, είναι χοροί που αφορούν το γάμο ή τον έρωτα.

Πεντοζάλης

Κρητικοί χοροί. Πεντοζάλης Οι Κρητικοί χοροί είναι γνωστοί για τη ζωντάνια και την ενέργεια που τους χαρακτηρίζει. Χαρακτηριστικός κρητικός χορός είναι ο Πεντοζάλης, ο οποίος χορεύεται σε όλη τη Κρήτη, και οι ρίζες του τοποθετούνται στο πολεμικό χορό που χόρευαν οι πολεμιστές με τα άρματά τους κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων.

   

Συρτός

Οι χοροί της Κρήτης. Συρτός Χανιώτης Ένας εξίσου γνωστός χορός της Κρήτης είναι ο Συρτός Χανιώτης). Είναι φαινομενικά πιο αργός από τους άλλους γνωστούς κρητικούς, κρύβει όμως μέσα του ενέργεια που εκδηλώνεται με τρόπο υπόγειο και δεξιοτεχνικό. Ο ρυθμός του βασίζεται σε μέτρο 2/4 (4 γυρίσματα από 2 φορές) και συνοδεύεται από λύρα ή βιολί στη δυτική κυρίως Κρήτη, μαντολίνο ή ασκομαντούρα και λαούτο.

   

Σούστα

Οι χοροί της Κρήτης. Σούστα Η Σούστα είναι ιδιαίτερος αντικριστός χορός, που όμως εμπεριέχει πολλά στοιχεία από τον αρχαίο πολεμικό χορό πυρρίχιο. Η Σούστα χορεύεται από άντρες και γυναίκες οι οποίοι εναλλάξ σχηματίζουν ένα ημικύκλιο χορεύοντας όλοι μαζί αρχικά, ενώ κατόπιν χωρίζονται σχηματίζοντας ζευγάρια. Ουσιαστικά ο χορός περιγράφει μια ερωτική ιστορία μεταξύ του ζευγαριού που χορεύει.

   

Καστρινός Πηδηχτός

Οι χοροί της Κρήτης. Μαλεβιζιώτης ή Καστρινός Πηδηχτός Ο Καστρινός Πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτης είναι ίσως ο πιο ζωηρός και αλματώδης χορός της Κρήτης. Αποτελείται από δεκαέξι βήματα, οκτώ μπροστά και οκτώ πίσω, χορεύετε σε ρυθμό με μέτρο 2/4, και στην ορχήστρα παίζουν λύρα, βιολί ή ασκομαντούρα στα ορεινά, σαν κύριο όργανο, ενώ την ακολουθεί το λαούτο. Πολλές φορές μπορεί να παίζεται και από μαντολίνο.

   

Σιγανός

Κρητικοί χοροί. Σιγανός Ο Σιγανός, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι αργός, περπατητός σχεδόν χορός και χορεύεται με τους χορευτές πιασμένους από τους ώμους. Ο χορός αποτελείται από έξι ή οκτώ βήματα, ανάλογα με τη περιοχή στην οποία χορεύεται. Στο Μυλοπόταμο για παράδειγμα στο Ρέθυμνο, χορεύεται με οκτώ βήματα, ενώ στο Ηράκλειο χορεύεται με έξι. Όταν χορεύεται με έξι βήματα δεν ολοκληρώνει ο κύκλος του χορού τη μελωδία γιατί τα μέτρα της είναι οκτώ.

   

Ξεχασμένοι χοροί της Κρήτης

Χοροί της Κρήτης. Ξεχασμένοι και παλιοί χοροί της Κρήτης Οι Κρητικοί χοροί είναι γνωστοί για τη ζωντάνια και την ενέργεια που τους χαρακτηρίζει. Χαρακτηριστικός κρητικός χορός είναι ο Πεντοζάλης, ο οποίος χορεύεται σε όλη τη Κρήτη, και οι ρίζες του τοποθετούνται στο πολεμικό χορό που χόρευαν οι πολεμιστές με τα άρματά τους κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!