Παραλία Πρέβελη

Βαθμολογήστε το
(7 ψήφοι)

Η παραλία Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος είναι μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες παραλίες της Κρήτης

Η παραλία Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος δυστυχώς κάηκε το καλοκαίρι του 2010, είναι μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες παραλίες της Κρήτης. Το όνομά της, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στην ομώνυμη ιστορική μονή που βρίσκεται κοντά, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Το φοινικόδασος της Πρέβελης, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης (με πρώτο εκείνο του Βάι) και σε αυτό συναντάται το είδος του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα ή φοίνικα του Θεόφραστου. Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Το 2010, δυστυχώς, μεγάλο του μέρος κάηκε από πυρκαγιά. Ευτυχώς, όπως έχει διαπιστωθεί, έχουν επιβιώσει όλοι οι μεγάλοι φοίνικες αλλά και μεγάλος αριθμός μικρότερων φοινίκων, ενώ όλα τα φυτά αναβλαστάνουν πολύ γρήγορα δίνοντας την ελπίδα ότι σε λίγα χρόνια το δάσος θα έχει επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μια βόλτα με τα πόδια ή με θαλάσσιο ποδήλατο κατά μήκος του ποταμού, μέσα από τα φοινικόδεντρα και τις πικροδάφνες μέχρι το φαράγγι αποτελεί μοναδική εμπειρία. Στην έξοδο του φαραγγιού, εκεί που καταλήγει το ποτάμι Κουρταλιώτης δημιουργώντας ένα δέλτα, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πρέβελη. Η παραλία έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και βοτσαλωτό βυθό, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα. Απέχει περίπου 35 χλμ. από το Ρέθυμνο και 10 χλμ. από τον Πλακιά.

Στη Πρέβελη μπορείτε να φτάσετε με διάφορους τρόπους. Αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο ή μηχανή, ξεκινώντας από τον Πλακιά, προχωρήστε προς Μονή Πρέβελη. Ακολουθώντας τις ταμπέλες, 1,5 χλμ. μετά την Κάτω Μονή της Πρέβελης θα φτάσετε σε ένα πλάτωμα, το οποίο λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών της. Από εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, το οποίο οδηγεί στην παραλία.

Στην έξοδο του φαραγγιού, εκεί που καταλήγει το ποτάμι Κουρταλιώτης δημιουργώντας ένα δέλτα, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πρέβελη

Η θέα κατεβαίνοντας είναι μαγευτική, αλλά δεν θα το προτείναμε για την επιστροφή σας, καθώς η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Εναλλακτικά , υπάρχει ένας συντομότερος δρόμος μέσα από ένα χωματόδρομο που οδηγεί στο Δρυμισκιανό Αμμούδι. Εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην παραλία σε 5 λεπτά. Αν και συντομότερος αυτός ο δρόμος, δεν προσφέρει θέα, όπως συμβαίνει με τον προηγούμενο. Αν δεν διαθέτετε κάποιο όχημα, από τον Πλακιά και την Αγία Γαλήνη υπάρχουν δρομολόγια με καραβάκι για Πρέβελη.

Δίπλα στην Πρέβελη, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία Δρυμισκιανός.

 • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
 • Ιστορία, Λαογραφία
 • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
 • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

 • τοποθεσία Πρέβελη, Α. Βασίλειος, Ρέθυμνο
 • ελεύθερο camping Όχι
 • γυμνισμός Όχι
 • τύπος παραλίας Άμμος
 • διαμονή Όχι
 • εστίαση Ναι - περιορισμένες επιλογές
 • παροχές

  Ναι

Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Πληροφορίες Πρόσβασης

Σχετικές διαδρομές & μονοπάτια:

Ρέθυμνο - Πλακιάς - Φραγκοκάστελο

Αποστάσεις: 47 χλμ. από το Ρέθυμνο

Με αυτοκίνητο/μηχανή: Από τον Πλακιά ακολουθήστε το δρόμο προς Μονή Πρέβελη. Ακολουθώντας τις ταμπέλες, 1,5 χλμ. μετά την Κάτω Μονή της Πρέβελης θα φτάσετε σε ένα πλάτωμα, το οποίο λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών της. Από εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, το οποίο οδηγεί στην παραλία. Η θέα κατεβαίνοντας είναι μαγευτική, αλλά δεν θα το προτείναμε για την επιστροφή σας, καθώς η ανάβαση είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Υπάρχει εναλλακτικός, συντομότερος δρόμος, μέσα από το χωματόδρομο που οδηγεί στο Δρυμισκιανό Αμμούδι. Εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην παραλία, σε 5 λεπτά. Αν και συντομότερος αυτός ο δρόμος, δεν προσφέρει όμως θέα, όπως συμβαίνει με το προηγούμενο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!