Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι χρήσιμες πληροφορίες παρακάτω αναφέρονται στις πεζοπορικές (ή ορειβατικές) διαδρομές του μονοπατιού Ε4 της Κρήτης, αλλά και σε οποιεσδήποτε άλλες πεζοπορικές διαδρομές ή περιπάτους στο νησί!

Προτεινόμενος Εξοπλισμός

Στις καθαρά ορεινές διαδρομές του Ε4 της Κρήτης απαιτείται πλήρης ορειβατικός εξοπλισμός, ενώ στις πεδινές και τις ημιορεινές είναι επαρκής ο ελαφρύς εξοπλισμός. Σε χειμερινές διαδρομές, αλλά και σε ορισμένες καλοκαιρινές, μέσα σε φαράγγια με νερό, χρήσιμο είναι ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια, καθώς θα χρειαστεί να αλλάξετε το βρεγμένο σας ζευγάρι στο τέλος της διαδρομής.

Νερό

Στο σύνολο των διαδρομών, οι πηγές με πόσιμο νερό είναι λιγοστές. Με δεδομένο ότι η διάρκεια κάθε πορείας ποικίλλει ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, καλό είναι να υπολογίσετε από πριν πόσο νερό θα χρειαστείτε ώστε να μην σας λείψει. Αποφύγετε να πιείτε νερό από ποτάμια, πηγάδια ή πηγές που δεν έχουν σήμανση πόσιμου νερού. 

Δυσκολίες

Μην υποτιμάτε τον ορεινό χαρακτήρα των κρητικών βουνών. Σε πολλά σημεία των διαδρομών μπορεί να συναντήσετε σαθρό έδαφος ή σημεία που έχουν γίνει ολισθηρά από τη βροχή. Επιπλέον, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχει ομίχλη, ειδικά σε ορεινές περιοχές όπου το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο. Σε διαδρομές που διασχίζουν ποιμενικές περιοχές, είναι πιθανό να συναντήσετε κλειστούς φράχτες. Φροντίστε να κλείσετε ξανά τις πόρτες, αφού περάσετε. Επίσης, κρατήστε απόσταση από τυχόν ποιμενικά σκυλιά και αποφύγετε οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί από αυτά ως επιθετική.

Περίοδος Διάσχισης

Γενικά η Κρήτη προσφέρεται για περπάτημα όλο το χρόνο, χάρις στο ήπιο κλίμα και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που τη χαρακτηρίζουν. Η άνοιξη και το φθνιόπωρο είναι οι ιδανικές εποχές για ορειβασία, καθώς τότε αποφεύγουμε τις περιόδους χιονοπτώσεων του χειμώνα (που μπορεί να διαρκέσουν έως και τον Απρίλιο), αλλά και τις υπερβολικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Μετεωρολογικές Πληροφορίες

Αναλυτικές ανά περιοχή μετεωρολογικές πληροφορίες παρέχονται στο Διαδίκτυο.

Χρόνος Διάσχισης

Ο χρόνος διάσχισης που αναφέρεται σε κάθε διαδρομή είναι ενδεικτικός και αντιστοιχεί στο ρυθμό και τις δυνατότητες του μέσου περιπατητή. Προσοχή! Διακοπές & Στάσεις δεν υπολογίζονται.

Στις πεδινές ή ελαφρώς λοφώδεις περιοχές, ο ρυθμός του περπατήματος υπολογίζεται με βάση την μία (1) ώρα ανά τέσσερα (4) χιλιόμετρα περίπου. Στις καθαρά ορεινές, με μεγάλες κλίσεις, διαδρομές η ανάβαση υπολογίζεται με βάση τα 300 μ. περίπου υψομετρικής διαφοράς ανά (1) ώρα, ενώ η κατάβαση με βάση τα 400 - 500 μ. υψομετρικής διαφοράς ανά ώρα. Βεβαίως, τα δεδομένα αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τον προσωπικό ρυθμό και τη φυσική κατάσταση του περιπατητή, τις καιρικές συνθήκες, το βάρος του σακιδίου κ.λπ.

Αλλαγές σε διαδρομές

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στον παρόντα οδηγό είναι ακριβείς κατά τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου και το Destination Crete δεν δεσμεύεται για πιθανές μελλοντικές αλλαγές. Πιθανές αλλαγές στην πορεία των διαδρομών ή στην κατάσταση των μονοπατιών μπορεί να οφείλονται σε ανθρώπινη παρέμβαση (γεωργία, κτηνοτροφία, δημόσια έργα) ή στις κλιματολογικές συνθήκες (τοπικές καταρρακτώδεις βροχές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλοιώσεις στα μονοπάτια).

Ασφάλεια

Σε γενικές γραμμές, οι διαδρομές του Ε4 Κρήτης είναι βατές, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και τεχνικές απαιτήσεις. Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε υψόμετρα πάνω από 2000 μέτρα, χιόνι διατηρείται πολλές φορές ακόμα και το καλοκαίρι και συνήθως συνδυάζεται με την ύπαρξη επικίνδυνων σπηλαιοβαράθρων. Επιπλέον, σε αυτά τα υψόμετρα, οι βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Σημειώνεται ότι ο πεζοπόρος ακολουθεί τις διαδρομές που περιγράφονται με δική του ευθύνη. Φέρει ευθύνη όχι μόνο έναντι πιθανών ατυχημάτων που μπορεί να υποστεί, αλλά και έναντι ζημιών που ενδέχεται να προκαλέσει, όπως δασικές πυρκαγιές, ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.λπ. Η ασφάλεια στο βουνό εξαρτάται αποκλειστικά από την προσωπική κρίση, την εκπαίδευση και την εμπειρία του πεζοπόρου, καθώς και από τη σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων του.

Η χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο Destination Crete πρέπει να συνδυάζεται με την κατανόηση, εκ μέρους του πεζοπόρου, των κινδύνων που περιλαμβάνει η ορειβασία σε άγνωστες περιοχές, καθώς και με την αναγνώριση της ευθύνης που φέρει ο ίδιος όσον αφορά σε προσωπικές επιλογές οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλειά του.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!