Το τυρί

Η ιστορία του κρητικού τυριού ξεκινάει από την αρχαιότητα: σύμφωνα με τον μύθο τα κρητικά τυροκομικά προϊόντα έθρεψαν τον πατέρα των θεών Δία, που φυγαδευμένος από την μητέρα του Ρέα, μεγάλωσε στο όρος Δίκτη με τη φροντίδα της κατσίκας Αμάλθειας.

Κρητική Διατροφή. Τα τυριά της Κρήτης

Η κτηνοτροφία στην Κρήτη διατήρησε την παραδοσιακή μορφή της για αιώνες. Τα αιγοπρόβατα στο νησί είναι ελεύθερης βοσκής και τρέφονται με τα κρητικά βότανα και τους θάμνους στα κρητικά βουνά.

Αυτό που αλλάζει είναι η διαδικασία της επεξεργασίας του γάλακτος που γίνεται πλέον σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις.

Αλλά και στην διάσημη κρητική διατροφή το τυρί έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Οι κρητικοί παραδοσιακά καταναλώνουν λίγο γάλα αλλά μεγάλες ποσότητες τυριού. Τα κρητικά τυριά είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, καταναλώνονται όλες τις ώρες της μέρας και έχουν ενταχθεί με διάφορες μορφές στην κρητική κουζίνα: στις σαλάτες, τις πίτες, στα μαγειρευτά, ως συνοδευτικά.

Το τυρί δεν λείπει από το κρητικό τραπέζι και ενίοτε συνοδεύει ακόμα και φρούτα (γραβιέρα με καρπούζι ή πεπόνι) ή συνδυάζεται ιδανικά με το άλλο βασικό στοιχείο της κρητικής διατροφής, το μέλι (μυζήθρα με μέλι, σφακιανές πίτες με μέλι).

Τα τυριά της Κρήτης

Τα τυριά της Κρήτης

Τα κρητικά τυριά είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, καταναλώνονται όλες τις ώρες της μέρας και έχουν ενταχθεί με διάφορες μορφές στην κρητική κουζίνα: στις σαλάτες, τις πίτες, στα μαγειρευτά, ως συνοδευτικά. Μάθετε περισσότερα για τα Κρητικά Τυριά

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!