Το νησί με τα χίλια πρόσωπα

Η Κρήτη έχει «χίλια πρόσωπα» κι αυτό δεν είναι κάποια λεκτική υπερβολή.

Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το νησί είναι το πλούσιο ανάγλυφο, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες και οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου.

Κάθε διαδρομή διασχίζει άλλοτε γυμνές κι άλλοτε κατάφυτες οροσειρές, μικρές κοιλάδες και λόφους με ελιές κι αμπέλια, απότομες και ήπιες πλαγιές γεμάτες με αρωματικά βότανα, ακρογιαλιές που η καθεμία έχει τον δικό της χαρακτήρα και τη δική της μορφολογία.

Στην Κρήτη ο επισκέπτης δεν θα βαρεθεί ποτέ να ανακαλύπτει νέα τοπία και γεωλογικούς σχηματισμούς, σπάνια οικοσυστήματα, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και διαφορετικούς βιότοπους.

Πλούσια Γεωμορφολογία & Σπάνια Οικοσυστήματα

Το Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης. Φαράγγια και οικοσυστήματα

Από τις προστατευόμενες περιοχές NATURA, μέχρι τα δεκάδες φαράγγια και γεωλογικά ρήγματα, από τα εκατοντάδες σπήλαια με σπηλαιολογικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ως τους πανέμορφους βιότοπους (δάση με κέδρους, φοίνικες, πρίνους κ.ά.), η Κρήτη είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις της εξερεύνησης, της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, του βουνού, της θάλασσας κ.ό.κ.

Ένας μεγάλος αριθμός από είδη φυτών δημιουργούν ένα τέτοιο φυσικό πλούτο που, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της Κρήτης κατά την αρχαιότητα ως η Γη των Μακάρων.

Σπάνια Φυτά και Βότανα

Το Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης. Η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει 2.100 είδη αυτοφυών φυτών από τα οποία τα 300 είναι ενδημικά. Η κρητική φύση είναι γεμάτη με αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα αλλά και πανέμορφα αγριολούλουδα. Μάθετε περισσότερα για τα φυτά της Κρήτης

Σπάνια ζώα & αρπακτικά

Η Χλωρίδα και η Πανίδα της Κρήτης. Προστατευόμενα είδη και περιοχές Όσο για την πανίδα, εδώ ζει μεγάλος αριθμό σπάνιων ζώων και πουλιών ανάμεσα στα οποία η μεγαλύτερη στο κόσμο αποικία του γερακιού της Ελεονόρας, ενώ επίσης υπάρχουν σημαντικές αναπαραγωγικές περιοχές για σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός κ.α.

Θαλάσσια οικοσυστήματα & παραλίες

Θαλάσσια οικοσυστήματα και παραλίες της Κρήτης Η Κρήτη όμως δεν είναι μόνο τα βουνά της, αλλά και οι θάλασσες της οι οποίες αποτελούν τον πλουσιότερο και πιο παρθένο θαλάσσιο βιότοπο στο Αιγαίο που διαθέτει ακόμη και κοράλλια και εκτεταμένα λιβάδια με το προστατευόμενο είδος φυκιού "Ποσειδώνια". Οι πολύμορφες ακτές, αλλού βραχώδεις και άγριες και αλλού ήμερες και αμμουδερές, έχουν κρυστάλλινα νερά στα οποία εναλλάσσονται οι πιο λαμπερές αποχρώσεις του γαλάζιου.

Μάθετε περισσότερα για τις Παραλίες της Κρήτης

Ένα φυσικό περιβάλλον «μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη» - όπως το έχουν χαρακτηρίσει οι ειδικοί - είναι ασφαλώς ένας φυσικός και αισθητικός πλούτος εξαιρετικά σπάνιος, πραγματικά μοναδικός.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!