Το Κρητικό Χωριό

Χαρακτηριστικό στοιχείο του κρητικού τοπίου είναι το κρητικό χωριό


Τα μικρά, γραφικά οικιστικά σύνολα που με την ανθρώπινη κλίμακα και την τέλεια προσαρμογή τους στο περιβάλλον κοσμούν το φυσικό τοπίο της Κρήτης.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το κρητικό χωριό Η αρχιτεκτονική της κρητικής υπαίθρου παρέμεινε αναλλοίωτη ανά τους αιώνες με τη χρήση τοπικών υλικών, πέτρας, ξύλου και λάσπης, κυρίως στους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς. Οι οικισμοί αυτοί είναι συνήθως κτισμένοι αμφιθεατρικά, είτε σε πλαγιά είτε στην κορυφή μικρών λόφων και ο λόγος είναι ότι επιδίωκαν να έχουν καλύτερη αμυντική ικανότητα απέναντι στους εκάστοτε εισβολείς.

Χαρακτηρίζονται από πυκνή δόμηση, στενούς δρόμους και σπίτια σχεδόν ενωμένα κατά τέτοιο τρόπο που δημιουργούν μικρές ομάδες οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους από τις στέγες. Σε πολλές περιπτώσεις τα αδιέξοδα στενά δρομάκια χρησιμοποιούνται ως αυλές. Παράλληλα, διάφορα συμπληρωματικά στοιχεία όπως σκάλες, κληματαριές, καμινάδες κλπ, δημιουργούν ποικιλομορφία εικόνων που εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον, και συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το κρητικό χωριό

Στο πλέον περίοπτο σημείο του χωριού είναι συνήθως η εκκλησία, ενώ η πλατεία είναι η "αγορά" και το κέντρο της κοινωνικής ζωής με το παντοπωλείο, τα καφενεία και τα άλλα εμπορικά μαγαζιά να συγκεντρώνονται γύρω της.

Μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο, σε συνδυασμό και με την χρήση σύγχρονων υλικών, αρχίζει να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία πολλών οικισμών. Πολλά χωριά ανοικοδομούνται μετά την καταστροφή τους στη διάρκεια του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Σε αυτό το πλαίσιο, το κρητικό λαϊκό σπίτι αποκτά χρώμα και γίνεται πιο εξωστρεφές και παρόλο που απομακρύνεται από τις παραδοσιακές μορφές του παρελθόντος, αρχίζει να ξανακερδίζει όλα αυτά τα στοιχεία που είχε χάσει στην διάρκεια πολλών αιώνων σκλαβιάς. Ξαναβρίσκει τα στοιχεία της "διαφάνειας", του χρώματος και της εξωστρέφειας, βασικά συστατικά στοιχεία της μινωικής αρχιτεκτονικής.

Αν και τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά κατά κανόνα αλλοιώθηκαν και έχασαν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά χωριά στα οποία μπορούμε να απολαύσουμε ενδιαφέροντα παραδείγματα συνύπαρξης αυτών των διαφορετικών στοιχείων αρχιτεκτονικής. Σε πολλές περιπτώσεις ο βασικός ιστός των χωριών παραμένει αναλλοίωτος: γειτονιές ολόκληρες με παραδοσιακά σπίτια με εσωτερικές αυλές και ανθισμένες γλάστρες, λιθόστρωτα καλντερίμια, καμάρες και ασβεστωμένους τοίχους.

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Κρήτης. Το κρητικό χωριό

Το λαϊκό κρητικό σπίτι, που συναντούμε ακόμα σε πολλές περιοχές του νησιού, αποτελεί εξέλιξη της μινωικής κατοικίας με τη εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία οργανώνονται οι λειτουργίες.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!