Ο Κρητικός Αμπελώνας

Ο Αμπελώνας του Νομού Ηρακλείου, ο πιο παραδοσιακός αμπελώνας της Ευρώπης. Ξεκινά από ένα υψόμετρο 600 περίπου μέτρων και ξεδιπλώνεται κατηφορίζοντας μέχρι την θάλασσα. Απλώνεται άναρχα στο πολύμορφο τοπίο, ακολουθώντας τη συνεχή εναλλαγή των λόφων και των κοιλάδων του και γοητεύει τον επισκέπτη.

Το κρασί της Κρήτης και ο Κρητικός Αμπελώνας

Ο ήπιος χειμώνας, το θερμό και ξηρό καλοκαίρι της Κρήτης η ηλιοφάνεια και η δροσιά από τα βοριαδάκια του Κρητικού Πελάγους εξασφαλίζουν βλαστικό κύκλο χωρίς εκπλήξεις και ιδιαίτερα προβλήματα στον αμπελώνα του νησιού και το προικίζουν με εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που η Κρήτη διαθέτει μια οινική παράδοση 4.000 χρόνων. Το βεβαιώνουν οι ανακαλύψεις στην περιοχή Κάτω Ζάκρο όπου βρέθηκε το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι και το πατητήρι στο Βαθύπετρο που είναι το πιο παλιό πατητήρι στον κόσμο.

Υπήρξαν περίοδοι που η κρητική οινοπαραγωγή γνώρισε μεγάλη εμπορική άνθηση. Σημαντικότεροι σταθμοί στην μεγάλη ιστορική διαδρομή της υπήρξαν η περίοδος ανάμεσα στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ, εποχή κατά την οποία τα κρητικά κρασιά σφραγισμένα μέσα σε περίτεχνους αμφορείς ταξίδευαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η περίοδος της βενετσιάνικης κυριαρχίας στο νησί (12ος -16ος αιώνας), τότε που το κρητικό κρασί έφθασε στο ζενίθ της φήμης του με ένα γλυκό τύπο κρασιού, τον οίνο Μαλβαζία.

Ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών της Κρήτης

Μέχρι και σήμερα, οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του Νομού Ηρακλείου δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, από τα οποία προέρχονται τα υπέροχα κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας από τις πλουσιότερες και υγιεινότερες κουζίνες του κόσμου.

Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της ενδοχώρας του νομού, που εκτείνεται από την περιοχή του Μαλεβιζίου, τις Αρχάνες, τα Πεζά και την Επισκοπή έως και τον κάμπο της Μεσσαράς, η αμπελουργική και οινοποιητική δραστηριότητα που διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου αποτέλεσε βασική οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους της περιοχής.

Περισσότερα για το κρητικό κρασί διαβάστε στη σχετική ενότητα μας για τους Δρόμους του Κρασιού.

Στα όρια αυτής της περιοχής λειτουργούν σήμερα μερικές από τις πιο σημαντικές και δυναμικές εταιρείες οινοποίησης του νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης, οι οποίες παράγουν κρασιά από ντόπιες και μη ποικιλίες, αναγνωρισμένα και πολυβραβευμένα σε διεθνές επίπεδο.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!