Το Κρητικό κρασί

Η Κρήτη από τη Μινωική ήδη περίοδο αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων.

Τη χρήση του κρασιού με μέτρο συνιστούσε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης τόσο σε κατάσταση υγείας όσο και σε κατάσταση ασθένειας και σύμφωνα με τα λόγια του Ασκληπιού "η ωφελιμότητα του κρασιού μόνο με τη δύναμη των θεών μπορεί να συγκριθεί όταν αυτό χρησιμοποιείται με μέτρο".

Κρητική Διατροφή. Το Κρητικό Κρασί

Πραγματικά το κρασί πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα διατροφικό προϊόν γιατί προσφέρει σε αρμονία πολλά θρεπτικά στοιχεία, είναι απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες όταν χρησιμοποιείται με μέτρο (250-500 ml κρασί ανά 24ωρο για ενήλικο άτομο μέσου βάρους περίπου 70 κιλών) και η συνιστώμενη χρήση του εξασφαλίζει ψυχική και πνευματική ευφορία (οίνος ευφραίνει καρδία).

Πέρα από τις διατροφικές του ιδιότητες το κρασί έχει και αντιμικροβιακή δράση και δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το κρασί για να αποστειρώσει τα φρέσκα προϊόντα, για να πλύνει και να καθαρίσει πληγές, για να προφυλάξει το νερό των πηγών από διάφορους μικροοργανισμούς. Η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή ιδιότητα του κρασιού, οφείλεται στην αλκοόλη, στα οξέα και κυρίως στις τανίνες του.

Επίσης το κρασί εξασφαλίζει την προστασία των τριχοειδών αγγείων λόγω των υδροξυφλαβονολών που περιέχει. Η ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί μειώνει την "κακή χοληστερόλη" και αυξάνει το ποσοστό της HDL ("καλής χοληστερόλης"). Με τον τρόπο αυτό το ερυθρό κρασί συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η παρουσία τανινών σε ιδανική αναλογία ελαττώνει τις βλαπτικές επιδράσεις της αλκοόλης στον οργανισμό.

Κρητική Διατροφή. Το Κρητικό κρασί

Το κρασί λόγω των πολυφαινολών, αλλά και των βιταμινών που έχουν αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνες C και Ε) προστατεύει τον οργανισμό από βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται και για την καρκινογένεση. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κρασί αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων που δρουν καταλυτικά στη δημιουργία καρκίνου. Το κρασί φαίνεται ότι επιβραδύνει τη γεροντική άνοια και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Λουσακιανό Κρασί 
Παλαιινά Σεφέρια

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Αχι! Λουσιακιανό κρασί θα πιω για να μεθύσω, το πόνο που 'χω στη καρδιά να τονε λυσμονήσω ...

Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιόδους πολέμων, φτώχειας, πείνας και ταλαιπωρίας το κρασί αποτελούσε δυναμωτικό και προφύλασσε από την εξάντληση και το θάνατο λόγω ασιτίας, γιατί 1 λίτρο κρασί (με αλκοόλη 12%) προσφέρει ενέργεια 700-1.000 θερμίδες. Τα ανόργανα άλατα που περιέχει βοηθούν τον οργανισμό μας να έχει καλύτερο μεταβολισμό, το γαλακτικό οξύ συμβάλλει στη θεραπεία εντερικών παθήσεων και τα άλατα καλίου εξασφαλίζουν καλύτερη διούρηση. Τέλος, τα σάκχαρα του κρασιού αποτελούν μέρος των αποθησαυριστικών συστατικών του ήπατος.

Σήμερα η παραδοχή της κρητικής δίαιτας ως ιδανικού πρότυπου υγιεινής διατροφής συνέβαλλε στην αναγνώριση της θετικής επίδρασης και του κρητικού οίνου στην υγεία, στα πλαίσια της μέτριας κατανάλωσης.

Περισσότερα για το κρητικό κρασί διαβάστε στη σχετική ενότητα μας για τους Δρόμους του Κρασιού.

Μαλβαζία, ο κρητικός οίνος

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Η οινοποιητική παράδοση της Κρήτης και η Μαλβαζία O Ιταλός περιηγητής Buondelmonti αναφέρει για την Κρήτη στα 1415: "Τα πλοία φτάνουν εδώ από όλα τα μέρη του κόσμου και φορτώνουν κάθε χρόνο το λιγότερο είκοσι χιλιάδες βαρέλια κρασί εξαιρετικής ποιότητας". Μάθετε περισσότερα για τη Μαλβαζία

Ο σύγχρονος κρητικός αμπελώνας

Κρητική διατροφή και Κουζίνα. Ο σύγχρονος κρητικός αμπελώνας Ο κρητικός αμπελώνας χρησιμοποιεί κατά βάση τη Βιλάνα για τα λευκά κρασιά, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Λιάτικο για τα ερυθρά και τα ροζέ. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν και χρησιμοποιούνται και άλλες γηγενείς ποικιλίες όπως επίσης και οι κυριότερες κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Μάθετε περισσότερα για τον Κρητικό Αμπελώνα

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!