Το ελαιόλαδο της Κρήτης

Τις ιδιότητες του ελαιολάδου τις γνώριζαν ήδη από την αρχαιότητα οι μεγάλοι γιατροί της όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός και πίστευαν στην ευεργετική επίδραση του στον άνθρωπο.

Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες του νησιού θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν και που θεωρούνται οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη του ελαιόδεντρου. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Κρήτη ξεκινάει κατά την αρχαιότητα η καλλιέργεια της ελιάς και η διάδοσή της στον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο.

Κρητική Διατροφή και Κουζίνα. Το ελαιόλαδο

Ο χυμός της ελιάς έχει υπέροχο άρωμα και φρουτώδη γεύση και κυρίως αξιόλογες βιολογικές, θρεπτικές, προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με ευεργετική δράση στην ανάπτυξη και προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το ελαιόλαδο συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με όλες τις άλλες λιπαρές ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος. Σε αυτό συμφωνούν τα αποτελέσματα μακράς εργαστηριακής και κλινικής έρευνας και τα συμπεράσματα πολλών ανά τον κόσμο επιδημιολογικών ερευνών αλλά και η εμπειρία μιας πετυχημένης διατροφής του κρητικού λαού με ελαιόλαδο για πολλούς αιώνες η οποία αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο:

  • Θεραπεύει γαστρεντερικές και ηπατικές παθήσεις
  • Εμποδίζει την ανάπτυξη χολολιθιάσεων
  • Ανακουφίζει τα διαβητικά άτομα
  • Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία
  • Ασκεί ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού
  • Παρατείνει την νεανικότητα του οργανισμού
  • Προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ελαιόλαδο πέρα οπό την μεγάλη θρεπτική του αξία είναι ένα από τα πλέον αντιοξειδωτικά φυσικά στοιχεία που προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη των "ελευθέρων ριζών".

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως νωπό στις σαλάτες ή μαγειρεύεται, με υπέροχους γευστικούς και υγιεινούς συνδυασμούς. Σε όλες τις χρήσεις το ελαιόλαδο υπερέχει έναντι όλων των άλλων λιπαρών ουσιών. Για τους παραπάνω λόγους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο εντάσσουν το ελαιόλαδο στις διατροφικές τους συνήθειες, απολαμβάνοντας την πλούσια γεύση του και τα αποτελέσματα του ιδιαίτερου, σε θρεπτική αξία, ιδιότητα του. Στις μέσες ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού που είναι 2500 θερμίδες περίπου, η κατανάλωση 25-35 γραμμαρίων ελαιολάδου ημερησίως καλύπτει τις ανάγκες σε λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!