Το κρητικό μαχαίρι

Απαραίτητο συμπλήρωμα της παραδοσιακής κρητικής φορεσιάς ήταν το κρητικό μαχαίρι, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι αχώριστος σύντροφος του ορεσίβιου κρητικού.

Σε παλιότερα χρόνια υπήρχε μεγάλη άνθηση της μαχαιροποιίας και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν ολόκληρες συνοικίες αποκλειστικά με εργαστήρια μαχαιροποιίας.

Το κρητικό μαχαίρι

Στα Χανιά, κοντά στο ενετικό λιμάνι επιβιώνει ακόμη σήμερα μια μικρή γειτονιά, τα "μαχαιράδικα", όπου συνεχίζουν να υπάρχουν παραδοσιακά εργαστήρια στα οποία κατασκευάζονται και πωλούνται τα διάσημα κρητικά μαχαίρια.

Το κρητικό μαχαίρι κατασκευάζεται από ατσαλένια λεπίδα και η λαβή καλύπτεται από κέρατο ζώων ή οποία σε πολλές περιπτώσεις διακοσμείται με διάφορα μοτίβα. Η θήκη συνήθως ήταν ξύλινη, απλή ή δερμάτινη. Για τις επίσημες φορεσιές όμως χρησιμοποιούσαν ασημένια «φουκάρια» (θήκες) με πολυποίκιλτα μοτίβα και διακοσμητικές παραστάσεις όπως λουλούδια, πουλιά, δρακόμορφα όντα κ.ά..

Χαρακτηριστικό στοιχείο των κρητικών μαχαιριών ήταν η κατάληξη της λαβής που έχει σχήμα “V”, και το σχήμα του σταυρού στην πάνω μεριά της θήκης ο οποίος τα διαφοροποιούσε από τα μαχαίρια των Τούρκων. Σε πολλές περιπτώσεις πάνω στη λεπίδα του μαχαιριού υπήρχαν εγχάρακτες μαντινάδες και ενίοτε στην λαβή υπήρχε ενσωματωμένη μια μικρή «μασά», δηλαδή μια λαβίδα που χρησιμοποιούσε ο κάτοχος του μαχαιριού για να πιάνει τα κάρβουνα στον ναργιλέ του.

Το κρητικό μαχαίρι εκτός από όπλο τιμής του Κρητικού και σύμβολο αντρειοσύνης, έπαιζε και τον ρόλο του ανδρικού «κοσμήματος» και πρόδιδε την οικονομική κατάσταση του κατόχου του.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!