Τα μιτάτα της Νίδας

Από την πρώτη άποψη η Ίδη, όπως αλλιώς ονομάζεται ο Ψηλορείτης, είναι ένα βουνό με απλούς φυσικούς σχηματισμούς, και καθαρούς όγκους. Ανεβαίνοντας όμως στο βουνό η αίσθησή αυτή αλλάζει. Γη, πέτρες χαρακωμένες από τον άνεμο, χρώματα άγρια, παράξενα που αντανακλούν το φως, υποδηλώνουν την πνευματικότητα του Ψηλορείτη.

Στο Ιδαίο Άντρο, εκεί όπου η Ρέα έκρυψε τον γιο της Δία για να ανατραφεί από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια, το τοπίο είναι γυμνό αλλά επιβλητικό.

Εδώ βρίσκονται διάσπαρτα στους λόφους γύρω από το οροπέδιο και ενίοτε σε μικρές ομάδες τα «Μιτάτα», οι εποχιακές κατοικίες των βοσκών του Ψηλορείτη που στεγάζουν τις γαλακτοκομικές τους δραστηριότητες.

Η αρχιτεκτονική στη Κρητική ύπαιθρο. Τα μιτάτα στο οροπέδιο της Νίδας του Ψηλορείτη

Συνήθως είναι συγκεντρωμένα κατά ομάδες οικογενειών σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Πολλές φορές αποτελούν συγκροτήματα με άλλους βοηθητικούς χώρους. Ετυμολογικά η ονομασία αυτών των αρχέγονων ξερολιθικών κατασκευών με θόλο εκφορικού συστήματος, προέρχεται από τη λατινική λέξη METATUM που σήμαινε «στρατιωτικό κατάλυμα». Η λέξη πέρασε στους βυζαντινούς με την έννοια του προσωρινού καταλύματος και σχεδόν με την ίδια ερμηνεία διατηρείται σήμερα στην Κρήτη.

Η χρονολόγηση των Μιτάτων είναι αρκετά δύσκολη, αλλά σαν χρόνος κατασκευής ή ανακατασκευής θεωρούνται τα ακιδογραφήματα στα ανώφλια, στις παραστάδες και σε διάφορα άλλα σημεία της τοιχοδομής.

Το πιο παλιό ακιδογράφημα που προσδιορίζει σαν χρόνο κατασκευής το έτος 1841 βρίσκεται στην παραστάδα της εισόδου του Μιτάτου του Παπά Μιχάλη Σκουλά στην περιοχή Αστριώτικο.

Πιθανότατα υπήρχαν και παλιότερα μιτάτα, αλλά το δομικό υλικό τους χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των νεότερων, στην ίδια θέση.

Δεδομένων μάλιστα των σκληρών κλιματολογικών συνθηκών της Νίδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, (μεγάλα στρώματα χιονιού, παγετός που διασαλεύει την τοιχοδομή η οποία δεν έχει συνεκτικό υλικό), είναι δύσκολο να υπολογιστεί το πόσο μπορεί να διαρκέσει μια ξερολιθική κατασκευή, εκφορικού συστήματος.

Η Προέλευση

Η αρχιτεκτονική στη Κρητική ύπαιθρο. Τα μιτάτα στο οροπέδιο της Νίδας του Ψηλορείτη Η ομοιότητα των Μιτάτων με τους Μινωϊκούς θολωτούς τάφους δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για την προέλευση των κτισμάτων. Μάθετε περισσότερα

Ο τρόπος

Η αρχιτεκτονική στη Κρητική ύπαιθρο. Τα μιτάτα στο οροπέδιο της Νίδας του Ψηλορείτη Τα Μιτάτα είναι ξερολιθικές κατασκευές με θόλο εκφορικού συστήματος και παρουσιάζονται να έχουν μορφή Κούλουρου Κώνου. Μάθετε περισσότερα

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!