Ορεινοί Όγκοι της Κρήτης

Τα βουνά της Κρήτης διακρίνονται για την ποικιλία διαμορφώσεων και σχηματισμών με την παρουσία εντυπωσιακών φαραγγιών και οροπεδίων, την ομορφιά και ποικιλότητα της άγριας φύσης και τον εξαιρετικό πλούτο της χλωρίδας τους.

Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών με την ποικιλία των ανθρωπογενών στοιχείων που αναπτύσσονται στην περιφέρεια τους, καθιστούν πολύ ιδιαίτερο τον ορεινό χώρο της Κρήτης.

Τα Κρητικά βουνά αποτέλεσαν πάντα το ζωτικό χώρο των ανθρώπινων κοινοτήτων που αναπτύσσονται στην έκταση τους. Ακόμη και σήμερα στους οικισμούς που βρίσκονται στην περιφέρεια των βουνών μπορεί κανείς να συναντήσει τα πιο σημαντικά παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Κρήτη και αφορούν τόσο τις παραγωγικές δραστηριότητες όσο και τις πολιτιστικές εκφράσεις.

Ο ορεινός χώρος της Κρήτης κατανέμεται σε τρεις κυρίους ορεινούς όγκους οι οποίοι ξεπερνούν τα 2.000 μ. υψόμετρο και σε αρκετούς μικρότερους πάνω από 1000 μ. υψόμετρο.

Με κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή συναντώνται κατά σειρά οι κύριοι ορεινοί όγκοι των Λευκών Ορέων στα Χανιά, της Ίδης (Ψηλορείτης) στο κέντρο του νησιού, των Αστερουσίων στα νότια του Ηρακλείου, της Δίκτης στα όρια Ηρακλείου και Λασιθίου και της Θρυπτής στα ανατολικά με τις μικρότερες ορεινές παραφυάδες που προέρχονται από αυτούς.

 

Τα Λευκά Όρη, ή οι Χανιώτικες Μαδάρες όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν τον πλέον εκτεταμένο ορεινό όγκο του νησιού, με προεκβολές προς τις περιοχές Σελίνου, Κισσάμου, Αποκορώνου και το Δήμο του Αγίου Βασιλείου (Ρέθυμνο), ενώ καταλαμβάνουν ολόκληρη τη περιοχή των Σφακίων. Εκτείνονται, από τη Δύση προς την Ανατολή, σε μήκος 40-45 χιλιομέτρων, και πλάτος, από Βορά προς Νότο, 35 χιλιομέτρων. Διαθέτουν μεγάλο αριθμό (57) κορυφών άνω των 2.000 μέτρων.

 • τοποθεσία

  Δυτική Κρήτη, Χανιά

 • υψόμετρο 2453 μ. - Κορυφή Πάχνες

Η οροσειρά της Ίδης δεσπόζει στο κέντρο της Κρήτης, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, και χωρίζοντας την Κρήτη σε ανατολική και δυτική. Η ψηλότερη κορυφή της Ίδης είναι ο Τίμιος Σταυρός με υψόμετρο 2.456 μ. όπου βρίσκεται χτισμένο με ξερολιθιά το ομώνυμο εκκλησάκι.

 • τοποθεσία

  Κεντρική Κρήτη, Ηράκλειο & Ρέθυμνο

 • υψόμετρο 2456 μ. - Κορυφή Τίμιος Σταυρός

Ο ορεινός όγκος της Δίκτης (Λασιθιώτικα Βουνά) καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Κρήτης. Είναι ευρύς και συμπαγής, με τις πλέον απότομες κλίσεις στα νότια και ηπιότερες στις άλλες πλευρές του. Και στην περίπτωση της Δίκτης η παρουσία των φαραγγιών προσδιορίζεται στην νότια απότομη πλευρά.

 • τοποθεσία

  Ανατολική Κρήτη, Όρια Ν. Ηρακλείου & Λασιθίου

 • υψόμετρο 2148 μ. - Κορυφή Σπαθί

Η οροσειρά των Αστερουσίων είναι η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας. Αναπτύσσεται κατά μήκος των νοτίων παραλίων του νομού Ηρακλείου, ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και το Λιβυκό πέλαγος.

 • τοποθεσία

  Νότια & Κεντρική Κρήτη, Ν. Ηρακλείου

 • υψόμετρο 1231 μ. - Κορυφή Κόφινας

Την επαρχία Σητείας καλύπτει το συγκρότημα των Σητειακών Ορέων, υψηλότερα των οποίων είναι η Θρυπτή στην δυτική πλευρά, και το ‘Ορνο στη βόρεια πλευρά. Προς τα ανατολικά ο ορεινός όγκος, που καταλαμβάνει και το ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης , είναι συμπαγής αλλά με χαμηλές κορυφές που δεν υπερβαίνουν το 800 μέτρα υψόμετρα.

 • τοποθεσία

  Ανατολική Κρήτη, Ν. Ιεράπετρας & Σητείας

 • υψόμετρο 1476 μ. - Κορυφή Αφέντης Σταυρωμένος

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!