Τα Καζανέματα

Το «καζάνεμα»είναι η διαδικασία της απόσταξης των «στράφυλων» για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς). Τα στράφυλα είναι ουσιαστικά ό,τι απομένει από τα σταφύλια που πατήθηκαν για την παραγωγή του κρασιού.

Πρόκειται για μια πραγματική τελετουργία που πραγματοποιείται σε όλο το νησί την περίοδο μετά τον τρύγο, και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στη Κρήτη. Τα Καζανέματα και η παραγωγή της ρακής Τα καζανέματα γίνονται στα «καζάνια», τα αποστακτήρια δηλαδή, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην εξοχή στις οινοπαραγωγικές περιοχές του νησιού. Συνήθως, η διαδικασία της παραγωγής της ρακής συνοδεύεται από ένα μικρό γλέντι, με φαγητό, κρασί και φυσικά άφθονη ρακή, καθώς εκείνος που «καζανεύει» καλεί την παρέα του για να γιορτάσει το γεγονός.

Η διαδικασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού η ρακή ή τσικουδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κουλτούρας.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!