Ζυμαρικά

Χειροποίητα ζυμαρικά, παραδοσιακές συνταγές

Μανγκίρι
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Τοποθετούμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τη ρακί και το νερό και παρασκευάζουμε τη ζύμη. Με ένα ξυλίκι, απλώνουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και το κόβουμε σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια.

  • συστατικά

    αλεύρι, νερό, γλίνα, ελαιόλαδο, ρακί, αλάτι

  • μικρά μυστικά
    Πριν απλώσουμε το φύλλο, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
     

    Πριν απλώσουμε το φύλλο, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί.

Λαζάνια
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Ανακατεύουμε, σε μια λεκάνη, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το νερό, τη ρακί και το αλεύρι και παρασκευάζουμε σκληρό ζυμάριΑνοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια, τα οποία στρίβουμε με ένα βελονάκι ή ξυλάκι.

  • συστατικά

    Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, ρακί, αλάτι, ανθότυρο

  • μικρά μυστικά

    Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, προτού ανοίξουμε το φύλλο.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ρακί, το λάδι, το αλάτι, 200 γρ. νερό και παρασκευάζουμε το ζυμάρι. Ανοίγουμε φύλλο, πάχους 10 χιλιοστών περίπου και στη συνέχεια, το κόβουμε σε στενές λωρίδες, πλάτους 2 εκατοστών περίπου και μήκους ιδίου με ενός μακαρονιού. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, πασπαλίζουμε το φύλλο με άφθονο αλεύρι, ούτως ώστε να μην κολλήσει.

  • συστατικά

    χοιρινός κιμάς, αλεύρι, ντομάτα, αλάτι, γλίνα, ελαιόλαδο, ρακί, πιπέρι, ανθότυρος

  • μικρά μυστικά

    Αφού παρασκευάσουμε τα μακαρόνια, τα πασπαλίζουμε με άφθονο αλεύρι για να μη κολλήσουν.

Ξινόχοντρος
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Βράζουμε το γάλα, αφού προηγουμένως το έχουμε αφήσει σε ένα μέρος για 3-4 μέρες ώσπου να ξινίσειΚατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά-αργα το σιτάρι ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να ψηθεί ο ξινόχοντρος.

  • συστατικά

    Γάλα, σιτάρι αλεσμένο

  • μικρά μυστικά

    Ρίχνουμε το σιτάρι αργά-αργά στο γάλα, έτσι ώστε να μην κάνει κόμπους.

Γλυκόχοντρος
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά-αργά το αλεσμένο σιτάρι. Ξαναβάζουμε το γάλα να βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου ετοιμαστεί ο γλυκόχοντρος.

  • συστατικά

    Γάλα, σιτάρι (αλεσμένο)

  • μικρά μυστικά

    Ρίχνουμε το σιτάρι αργά-αργά στο γάλα, έτσι ώστε να μην κάνει κόμπους.

Χυλόφτα
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, το νερό, το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε αργά-αργά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Παρασκευάζουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο. Το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και το αφήνουμε να ξεραθεί μέσα σε αλεύρι.

Βράζουμε γάλα και προσθέτουμε λίγες λωρίδες φύλλου.

  • συστατικά

    Γάλα, αλεύρι, νερό, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλάτι, κανέλα

  • μικρά μυστικά

    Αφήνουμε το ζυμάρι να "ξεκουραστεί" προτού ανοίξουμε το φύλλο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!