Μελομακάρονα

Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, τη ζάχαρη την πορτοκαλάδα, τη ρακί, τη κανέλα, τα γαρίφαλα, το χυμό από ένα λεμόνι και φλοιό λεμονιού ξυσμένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόδα, διαλυμένη σε αλουσά (νερό με στάχτη) και ρίχνουμε αργά-αργά το αλεύρι. Παρασκευάζουμε τη ζύμη, η οποία πρέπει να είναι σκληρή και πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Τα ψήνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε νερό με μέλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.

Τέλος βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αφού τα βγάλυμε τα πασπαλίζουμε με αλεσμένο σουσάμι ή ψιλοκομμένα καρύδια.

Περισσότερα...

  • συστατικά

    Για τη ζύμη:
    2 κιλά αλεύρι,
    1 κιλό ελαιόλαδο,
    1 κιλό ζάχαρη,
    300 γρ. χυμό πορτοκάλι,
    250 γρ. αλουσά,
    150 γρ. ρακί,
    30 γρ. σόδα,
    10 γρ. κανέλα,
    10 γρ. γαρίφαλο,
    Χυμό & φλοιό από 1 λεμόνι

    Για το σιρόπι:
    600 γρ. νερό,
    400 γρ. ζάχαρη,
    200 γρ. μέλι,
    1 ξυλάκι κανέλας,
    5 γαρύφαλα,
    Μισό λεμόνι

    Για το γαρνίρισμα:
    Σουσάμι,
    Καρύδια

  • μικρά μυστικά

    Αφήνουμε τη ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι σκληρή, να "ξεκουραστεί" προτού πλάσουμε τα μελομακάρονα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!