Ζαχαροπλαστική

Παραδοσιακή γλυκά της Κρήτης

Γλυκό σταφύλι
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Κόβουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και περιμένουμε 24 ώρες.

  • συστατικά

    Σταφύλια, ζάχαρη, νερό, βανίλιες, χυμό από λεμόνι, κανέλα (ξύλο)

  • μικρά μυστικά

    Προσθέτουμε τις βανίλιες στο τέλος, έτσι ώστε να μη πικρίζει το γλυκό

Γλυκό νεράντζι
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Παίρνουμε μια ξύστρα και ξύνουμε τα νεράντζια ομοιόμορφα γύρω-γύρω και μετά κόβουμε τη φλούδα του κάθε νεραντζιού στα 4 κομμάτια και τα αφαιρούμε από το νεράντζι. Τυλίγουμε τα κομμάτια και τα περνάμε σε μια κλωστή, φτιάχνοντας μια κολαϊνα (κολιέ).

  • συστατικά

    νεράντζι, ζάχαρη, νερό, κανέλα, χυμό λεμόνι, βανίλια

  • μικρά μυστικά

    Όταν τα λευκαίνουμε, αλλάζουμε το νερό περισσότερο από πέντε φορές τη μέρα.

Γλυκό νεραντζάκι
Βαθμολογήστε το
(3 ψήφοι)

Πλένουμε τα νεραντζάκια, κόβουμε ένα κομματάκι από τη πάνω πλευρά τους και αφαιρούμε το εσωτερικό τους, έτσι ώστε να μην πικρίζουν. Τα βράζουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό και το αντικαθιστούμε με καθαρό, προσθέτοντας τη γαλαζόπετρα. Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα. 

  • συστατικά

    Νεραντζάκια πράσινα, λεμόνι, γαλαζόπετρα, ζάχαρη

  • μικρά μυστικά

    Όταν παρασκευάζουμε το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι

Γλυκό κυδώνι
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε κομματάκια και τα αφήνουμε ένα βράδυ να πάρουν χρώμα. Βάζουμε το κυδώνι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το λεμόνι και τα ψήνουμε  για 1 ώρα περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι.

  • συστατικά

    Κυδώνια, ζάχαρη, νερό, κανέλα, αμπερόριζα, λεμόνι

  • μικρά μυστικά

    Την αμπερόριζα τη βάζουμε στο τέλος

Γλυκό περγαμόντο
Βαθμολογήστε το
(4 ψήφοι)

Τεμαχίζουμε το περγαμόντο και το βράζουμε 3-4 φορές, έτσι ώστε να ξεπικρίσει και να μαλακώσει λίγο. Ύστερα, το τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό και το αφήνουμε 2-3 μέρες. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το νερό και το απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στραγγίξει

  • συστατικά

    Περγαμόντο, ζάχαρη, νερό, χυμός λεμονιού

  • μικρά μυστικά

    Κατά τη διαδικασία του ξεπικρίσματος του περγαμόντου, αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα.

Πετιμέζι
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Πλένουμε τα σταφύλια (λευκά) και τα στύβουμε. Ρίχνουμε το ζωμό τους (μούστο) σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε για μια (1) ώρα. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το χώμα, το οποίο έχουμε κοσκινίσει, και ανακατεύουμε.

  • συστατικά

    Μούστος, ασπρόχωμα

  • μικρά μυστικά

    Με τις παραπάνω ποσότητες υλικών παρασκευάζουμε 3 κιλά πετιμέζι

Σελίδα 1 από 4

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!