Γαλακτοκομικά

Παραδοσιακές κρητικές συνταγές

Ανθόγαλο
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μόλις βράσει, προσθέτουμε την πυθιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μίγμα και διαχωρίζουμε το χουμά (λευκός ζωμός) από το ανθόγαλο, το οποίο τοποθετούμε σε ένα λευκό πανί και το κρεμάμε κάπου ψηλά, προκειμένου να στεγνώσει.

  • συστατικά

    Γάλα, πυθιά

  • μικρά μυστικά

    Αφού βράσει το γάλα προσθέτουμε 2 κουταλιές γιαούρτι προτού ρίξουμε μέσα την πυθιά.

Στάκα
Βαθμολογήστε το
(5 ψήφοι)

Σε πρώτη φάση βράζουμε το γάλα (προτιμάμε το πρόβειο) και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε την πέτσα (τσίπα), την προσθέτουμε σε ένα δοχείο και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια τη βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να παρασκευαστεί ένας λείος χυλός. Προσθέτουμε αλεύρι με αναλογία: ένα (1) κιλό τσίπα με δύο (2) κουταλιές της σουπας αλεύρι.

  • συστατικά

    Γάλα, αλάτι, αλεύρι

  • μικρά μυστικά
Ξυνομυζήθρα
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Αρχικά, βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αφού γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε την πυθιά, την οποία έχουμε αραιώσει μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε ακόμα, ένα (1) κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφού περάσουν 12 ώρες, βράζουμε γάλα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μίγμα. Ύστερα από 12 ώρες επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

  • συστατικά

    Γάλα, πυθιά, αλάτι

  • μικρά μυστικά
Ανθότυρος με ξύδι
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε το ξύδι και ένα (1) ποτήρι νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού πήξει το γάλα, το χωρίζουμε από το υπόλοιπο υγρό με τη χρήση μιας τρυπητής κουτάλας. Το τοποθετούμε σε ένα "τούπι" (φόρμα) και το αλατίζουμε κατά διαστήματα.

  • συστατικά

    Γάλα, ξύδι, νερό, αλάτι χοντρό

  • μικρά μυστικά
Τυρί με πυθιά
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε την πυθιά, την οποίο την έχουμε αραιώσει σε ένα (1) ποτήρι νερό, και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφού πήξει το γάλα, το χωρίζουμε από το υπόλοιπο υγρό, με τη χρήση μιας τρυπητής κουτάλας.Το τοποθετούμε σε υγρό τούπι (φόρμα) και το αλατίζουμε κατά διαστήματα.

  • συστατικά

    Γάλα, αλάτι, πυθιά

  • μικρά μυστικά
Τυρί με συκιά
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε ένα κλαδί συκιάς με 5-6 φύλλα και 3 "μάτια". Αφαιρούμε τα φύλλα, τα τοποθετούμε σε ένα ποτήρι με νερό, προσθέτοντας το κλαδί της συκιάς το σποίο έχουμε προηγούμενος χαράξει στις άκρες με ένα μαχαίρι.

  • συστατικά

    Γάλα, Αλάτι, Κλαδί συκιάς

  • μικρά μυστικά

    Για να φτιάξουμε τυρί, χρησιμοποιούμε κλαδί συκιάς που παράγει άσπρα και όχι μαύρα σύκα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!