Ελιές πράσινες με ποτάσα & ασβέστη ή αθό (στάχτη)

Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Τοποθετούμε τις ελιές σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να τις καλύπτει. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη ποτάσα και ασβέστη ή άθο (στάχτη), ανακατεύοντας τις, σε τακτά χρονικά διαστήματα για 12 ώρες προκειμένου να λευκανθούν ομοιόμορφα.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολλές φορές τις ελιές και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό όπου τις αφήνουμε για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, τις τοποθετούμε είτε σε άλμη ανακατεμένη με φέτες λεμονιού, είτε σε ξύδι ανακατεμένο με ελαφριά άλμη.

Σημείωση:

Παρασκευάζουμε την άλμη ανακατεύοντας νερό με αλάτι. Προκειμένου να καταλάβουμε ότι η άλμη είναι έτοιμη, κάνουμε ένα μικρό πείραμα: τοποθετούμε μέσα στο νερό ένα αυγό και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι. Όταν το αυγό αναδυθεί στην επιφάνεια του νερού και φανεί η κορυφή του, η οποία θα πρέπει να έχει περίμετρο ίδια με αυτή ενός 50λεπτου νομίσματος, τότε η άλμη μας είναι έτοιμη.

Περισσότερα...

  • συστατικά

    2 κιλά ελιές,
    1 ποτήρι κρασιού ποτάσα,
    1 ποτήρι κρασιού ασβέστη σε σκόνη ή άθο (στάχτη),
    Φέτες Λεμονιού ή Ξύδι,
    Αλάτι,
    Νερό

  • μικρά μυστικά

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!