Ελιές

Παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής

Πράσινες ελιές ψιλές (ψιλολιές)
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Σε πρώτη φάση τοποθετούμε τις ελιές σε μια Λεκάνη και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τις καλύπτει. Τις αφήνουμε ως έχουν για 40 ημέρες και στη συνέχεια αντικαθιστούμε το νερό τους πρωί-βράδυ για 3 ημέρες. Υστερα τοποθετούμε τις ελιές σε άλμη για 10-15 ημέρες. Δυο μέρες πριν τις φάμε μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα βάζο με ξύδι για να είναι πιο νόστιμες!

  • συστατικά

    Ελιές, Νερό, Αλάτι, Ξύδι

  • μικρά μυστικά
Βρώσιμες ελιές (ψαρές ή μαύρες)
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Τοποθετούμε τις ελιές σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να τις καλύψει. Τις αφήνουμε ως έχουν για 50 μέρες, χωρίς να τις ανακατέψουμε. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, αντικαθιστούμε το νερό στις ελιές πρωί-βράδυ για 3 μέρες. Υστερα τις ξεπλένουμε και τις τοποθετούμε σε νερό ανακατεμένο με αλάτι και ξύδι. Σε 6 κιλά ελιές, ρίχνουμε 500 γρ. αλάτι, μισό ποτήρι ξύδι και τόσο νερό, όσο να τις καλύπτει.

  • συστατικά Ελιές, Νερό, Αλάτι, Ξύδι
  • μικρά μυστικά
Πράσινες ελιές τσακιστές
Βαθμολογήστε το
(2 ψήφοι)

Αρχικά χτυπάμε τις ελιές με ένα σφυράκι, προκείμενου να ανοίξουν λίγο, να "τσακιστούν". Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ένα βάζο και προσθέτουμε νερό, το οποίο αντικαθιστούμε ανά τρεις ημέρες, προσθέτοντας κάθε φορά μικρή ποσότητα ξινού. Επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία 7-8 φορές. Παρασκευάζουμε έπειτα μια ελαφριά άλμη, ανακατεύοντας νερό με λίγο ξινό και φέτες λεμονιού, τη ρίχνουμε σε ένα βάζο και προσθέτουμε τις ελιές ...

  • συστατικά

    Ελιές, Νερό, Ξινό, Αλάτι, Φέτες Λεμονιού

  • μικρά μυστικά

Tοποθετούμε τις ελιές σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να τις καλύπτει. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη ποτάσα και ασβέστη ή άθο (στάχτη), ανακατεύοντας τις, σε τακτά χρονικά διαστήματα για 12 ώρες προκειμένου να λευκανθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολλές φορές τις ελιές και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό όπου τις αφήνουμε για ένα βράδυ.

  • συστατικά

    Ελιές, Ποτάσα, Ασβέστης ή Άθος (στάχτη), Φέτες Λεμονιού ή Ξύδι, Αλάτι, Νερό

  • μικρά μυστικά
Σταφιδολιές
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Αρχικά τοποθετούμε σε ένα δοχείο μια στρώση χοντρό αλάτι και στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω μια στρώση ελιές. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου τοποθετήσουμε όλες τις ελιές στο δοχείο. Έπειτα τις σκεπάζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε ως έχουν για 8-10 ημέρες. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, ρίχνουμε μέσα στο δοχείο ελαφριά άλμη, , προσθέτουμε κλαράκια σκίνου, προκειμένου να "ξανθύνουν" οι ελιές ...

  • συστατικά

    Ελιές, Αλάτι χοντρό

  • μικρά μυστικά

    Όταν αγοράζουμε σταφιδολιές, θα πρέπει να παρατηρούμε εάν έχουν κοτσάνι, καθώς η αυθεντική σταφιδοελιά πέφτει από το δέντρο μαζί με το κοτσάνι της.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!