Αρτοσκευάσματα

Παραδοσιακές κρητικές συνταγές

Χωριάτικο Ψωμί
Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Το προηγούμενο βράδυ της ημέρας που θα ζυμώσουμε, τοποθετούμε σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι και 300 γρ. μαγιά, την οποία έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και παρασκευάζουμε το προζύμι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με ένα ζεστό ύφασμα και περιμένουμε μέχρι το πρωί. Την επομένη, τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και νερό και ζυμώνουμε για μία ώρα. Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί κσι πλάθουμε τα ψωμιά.

 • συστατικά Αλεύρι σταρένιο, Αλεύρι λευκό, Νερό, Ελαιόλαδο, Μαγία, Αλάτι
 • μικρά μυστικά Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, έτσι ώστε το ψωμί να γίνει πιο νόστιμο
Ελιόψωμο
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Παίρνουμε το ζυμάρι από το χωριάτικο ψωμί, το ανοίγουμε και τοποθετούμε στη μέση τις ελιές και το αλάτι. Πλάθουμε το ψωμί για μια ώρα και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο για μία ώρα και δέκα λεπτά περίπου.

 • συστατικά

  Ζύμη (από τη συνταγή για Χωριάτικο Ψωμί), Ελιές, Αλάτι

 • μικρά μυστικά

  Αφήνουμε το ψωμί να "ξεκουραστεί" πριν το βάλουμε στο φούρνο

Λαδόταγκος
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Παίρνουμε το ζυμάρι από το χωριάτικο ψωμί και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε πορτοκαλάδα, λάδι, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, προκειμένου να σφίξει το ζυμάρι, πλάθουμε το ψωμί και ψήνουμε σε ξυλόφουρνο, για μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου.

 • συστατικά

  Ζύμη (από τη συνταγή για Χωριάτικο Ψωμί), Ελαιόλαδο, Ζάχαρη, Χυμός πορτοκάλι, Κανέλα, Γαρίφαλα, Μπεϊκιν Πάουντερ, Αλεύρι

 • μικρά μυστικά

  Αφήνουμε το ψωμί να "ξεκουραστεί" πριν το βάλουμε στο φούρνο

Γλινόταγκος
Βαθμολογήστε το
(1 Ψήφος)

Παίρνουμε ζυμάρι από το χωριάτικο ψωμί, προσθέτουμε τη γλίνα και λίγο αλεύρι και πλάθουμε το ψωμί. Ψήνουμε σε ξυλόφουρνο για μια (1) ώρα και δέκα (10) λεπτά.

 • συστατικά

  Ζύμη από το χωριάτικο ψωμί, γλίνα

 • μικρά μυστικά

  Αφήνουμε το ψωμί να "ξεκουραστεί" προτού το βάλουμε στο φούρνο.

Ξομπλιαστό κουλούρι
Βαθμολογήστε το
(6 ψήφοι)

Τοποθετούμε, σε μια λεκάνη, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλα, την αλουσά, την πορτοκαλάδα και τη μαγιά την οποία έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αργά-αργά τα αλεύρι. Ανακατεύουμε και παρασκευάζουμε ένα σκληρό ζυμάρι. Πλάθουμε κουλούρια και τα διακοσμούμε με τον εξής τρόπο: Παίρνουμε μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε φύλλο...

 • συστατικά

  αλεύρι, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, νερό, αλουσά, μαγιά, κανέλα, γαρίφαλα

 • μικρά μυστικά

  Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για δύο (2) ώρες, προτού πλάσουμε τα κουλούρια.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!