Νίκος Καζαντζάκης

Ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883 όπου και μεγάλωσε.

Τα παιδικά του χρόνια στη γενέθλια γη είναι γεμάτα από εμπειρίες σημαντικές οι οποίες φαίνεται ότι θα σφραγίσουν την εξέλιξη του ανήσυχου νέου.

Ήδη στα επτά του χρόνια βιώνει την επανάσταση του 1889 και σε ηλικία δεκαεπτά ετών βλέπει να απελευθερώνεται η πατρίδα του από τον Τούρκικο ζυγό. Αυτές οι ηρωικές στιγμές για το νησί της Κρήτης φαίνεται να τον επηρέασαν σημαντικά όπως φαίνεται σε πολλές αναφορές στο έργο του.

Το 1908, σε ηλικία 25 χρονών, αφού ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές θα κάνει και τα πρώτα βήματα στα νεοελληνικά γράμματα με τα έργα του "Η αρρώστια του αιώνος", "Όφις και Κρίνος" και το θεατρικό έργο "Ξημερώνει".

Από τα πρώτα του έργα διαφαίνεται η μετέπειτα σημαντική λογοτεχνική του πορεία. Επηρεάζεται από τον Friedrich Nietzsche, το έργο "Τάδε Έφη Ζαρατούστρα" το οποίο μεταφράζει. Το 1912-13 τον βρίσκουμε να πολεμά στους βαλκανικούς πόλεμους. Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, ταξιδεύει συνεχώς και γράφει τα σημαντικότερα ταξιδιωτικά του έργα και μεταφράζει την Οδύσσεια. Μετά από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο γράφει τα σημαντικότερα βιβλία του όπως "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται", "Καπετάν Μιχάλης", "Τελευταίος Πειρασμός", "Ζορμπάς" και ολοκληρώνει την "Οδύσσεια" του.

Στο έργο του "Αναφορά στον Γκρέκο" αποτυπώνεται με αυτοβιογραφικό τρόπο η κοσμοθεωρία του και οι βασικές αντιλήψεις του για την ζωή και την πνευματική δημιουργία.

Σε όλα σχεδόν τα έργα του αποτυπώνεται η αγάπη και ο θαυμασμός του για την Κρήτη και τους ανθρώπους της, μιλώντας για την "Κρητική Ματιά", τον τρόπο δηλαδή που ο Κρητικός βιώνει την ζωή και εκφράζεται μέσα από τις καθημερινές του πράξεις και πνευματικές αναζητήσεις.

Κρήτη, τέχνες και γράμματα. Νίκος ΚαζαντζάκηςΤα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Καζαντζάκης τα έζησε στην Νίκαια της Γαλλίας και στις 26 Οκτωβρίου του 1957 πέθανε στο Freiburg.

Τάφηκε στην αγαπημένη του Κρητική Γη. Από τον τάφο του στον προμαχώνα του Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, αγναντεύει την αιωνιότητα.

Περισσότερα για την ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού λογοτέχνη μπορείτε να μάθετε με μια επίσκεψη στο πολύ αξιόλογο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά.

Επίσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στον Καζαντζάκη, με χειρόγραφα και κάποια προσωπικά του αντικείμενα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!