Μιχαήλ Δαμασκηνός

Πρόκειται για τον σημαντικότερο ίσως ζωγράφο της Κρητικής σχολής. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο (Candia) γύρω στα 1540 και διδάχτηκε την τέχνη της ζωγραφικής στην Σχολή της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών. Στα 32 του εργάστηκε στη Βενετία και ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης. Από το 1584 βρίσκεται πίσω στον Χάνδακα και στη Μονή Βροντησίου, στο εργαστήριο της οποίας εργάζεται.

Στα έργα του συνυπάρχουν στοιχεία της βυζαντινής αγιογραφίας με τις τεχνικές της δυτικής ζωγραφικής και της αναγεννησιακής τέχνης.

Έτσι στην τέχνη του συνυπάρχει η βυζαντινή βαρύτητα με τον αναγεννησιακό ρεαλισμό.

Ο Μιχαήλ Δαμασκηνός φιλοτέχνησε πολλά έργα τα οποία βρίσκονται σκόρπια σε συλλογές από τον Άγιο Γεώργιο της Βενετίας και το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών έως και την Βυζαντινή Συλλογή της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών (ναός που βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Μηνά, στο Ηράκλειο). Εκεί εκτίθενται έξι από τις σημαντικότερες εικόνες του οι οποίες ανήκαν στην Μονή Βροντησίου. Δυστυχώς ο ναός αν και ανακαινίστηκε πρόσφατα δεν είναι επισκέψιμος παρά μόνο την ημέρα εορτασμού της Αγίας Αικατερίνης.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!