Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας της ζωγραφικής, γεννήθηκε πιθανότατα το 1541 στο βενετοκρατούμενο Ηράκλειο (Candia) και όχι στο Φόδελε όπως συχνά αναφέρεται.

Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και μέχρι την ηλικία των 20 ετών, οπότε φεύγει για την Ιταλία, φαίνεται να έχει κατακτήσει ήδη την τέχνη της Βυζαντινής τέχνης καθώς σε αναφορές των αρχείων της εποχής εμφανίζεται ήδη σαν καταξιωμένος ζωγράφος.

Στην Βενετία, όπου είναι ο πρώτος σταθμός του στην Ιταλία, διδάσκεται από τον Τιτσιάνο και τελειοποιεί τις γνώσεις του στην δυτική ζωγραφική υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ρώμη, όπου συνδέεται με ουμανιστές λογίους αλλά και με πολλούς ζωγράφους που εργάζονται εκείνη την εποχή στη Ρώμη, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαήλ.

Το 1577 εγκαθίσταται στο Toledo της Ισπανίας όπου δημιουργεί το μεγάλο του έργο. Δεν παύει όμως ποτέ να μνημονεύει τις κρητικές του ρίζες και σε όλα του τα έργα υπογράφει "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Κρής Εποίει".

Η τεχνοτροπία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου περιέχει πολλά στοιχεία της Βενετικής σχολής και του μανιερισμού του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα αλλά και περιέχει αρκετά πρωτότυπα, προσωπικά στοιχεία.

Στο έργο του συναντιούνται η Ανατολική και η Δυτική παράδοση και αργότερα θεωρήθηκε προπομπός της μοντέρνας τέχνης.

Το Μουσείο του El Greco βρίσκεται στο Φόδελε, ένα χωριό 29 χλμ. από το Ηράκλειο, από όπου είχε καταγωγή ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Διαθέτει μια έκθεση αντιγράφων έργων του μεγάλου ζωγράφου.

Επίσης στο Ηράκλειο, στην Πύλη Βηθλεέμ των ενετικών τειχών λειτουργεί μια μικρή έκθεση με αντίγραφα έργων του El Greco καθώς και κοστούμια από την ομώνυμη ταινία του σκηνοθέτη Γ. Σμαραγδή.

Τα μοναδικά αυθεντικά έργα του μεγάλου ζωγράφου που εκτίθενται στην ΚρήτηΗ Βάπτιση του Χριστού» (1567) και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (1570)) βρίσκονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!