Τα Οροπέδια της Κρήτης

Τα οροπέδια της Κρήτης είναι τα γεωφυσικά στολίδια των ορεινών όγκων του νησιού. Άλλοτε κατοικημένα κι άλλοτε αφιερωμένα σε κτηνοτροφικές χρήσεις, καθένα από αυτά έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, φύση και μορφολογία. Τα περισσότερα έχουν κατοικηθεί ήδη από τα αρχαία χρόνια κι έχουν γράψει σημαντική ιστορία στους κρητικούς απελευθερωτικούς αγώνες, όντας ορμητήρια ανταρτών.

Τα απομονωμένα οροπέδια της Κρήτης, σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτουν στον επισκέπτη το αυθεντικό της πρόσωπο.

Από

Στις παρυφές του συμπλέγματος των κορυφογραμμών του Αφέντη Χριστού (2025 μ.), Ψαρής Μαδάρας, Κούπας, περικλείονται λεκανοπέδια ποικίλων μεγεθών από τα οποία το μεγαλύτερο και πιο ονομαστό είναι ο Ομαλός. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μ. και έχει μήκος περίπου 4,5 χλμ. και πλάτος 600 μ.

 • περιοχή Δίκτυ (ΝΔ), Βιάννος, Ηράκλειο
 • υψόμετρο 1350 μ.
 • σχετικές διαδρομές

  -

Το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη είναι ένα από τα μεγάλα οροπέδια της Kρήτης, έχει σχήμα ακανόνιστου κύκλου με εμβαδόν περίπου 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περιβάλλεται από τις κορυφές, Kουκουλέ (1.640 μ.) ανατολικά, του Γκίγκιλου (2.005 μ.), Bολακιά (2.117 μ.) και Ψιλάφι (1.936 μ.) στα νότια, το Tρουλί (1.455 μ.) δυτικά και βόρεια από την Kορυφή Kατρινάρη (1.318 μ.). H βόρεια περιοχή, η ονομαζόμενη Λακκιώτικος Γύρος, ανήκει στους Λάκκους και η νότια περιοχή ή Σελινιώτικος Γύρος ανήκει στην Aγία Eιρήνη.

 • περιοχή Λευκά Όρη, Σφακιά, Χανιά
 • υψόμετρο 1070 μ.

Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Tο όνομα του προέρχεται από την συνεκφορά των λέξεων Στην-Ίδα. Έχει σχήμα περίπου τριγωνικό με το νότιο στενότερο του τμήμα να σχηματίζει το λεγόμενο "Πόρο της Mηλιάς" από όπου γίνεται και η πρόσβαση στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη και στην περιοχή της Mεσσαράς.

 • περιοχή Ψηλορείτης, Ανώγεια, Ρέθυμνο
 • υψόμετρο 1340 μ.

Tο Oροπέδιο Λασιθίου σε υψόμετρο 850 μ. είναι το μεγαλύτερο της Kρήτης και το μοναδικό με συνεχή ανθρώπινη εγκατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχει σχήμα ελλειψοειδές με τον μεγαλύτερο άξονα μήκους 11 χλμ. προσανατολισμένο από Ανατολή προς Δύση και το μικρό μήκους 6 χλμ. από Βορρά προς Νότο. Περιβάλλεται από τις κορυφές Σελένα (1559 μ.) βόρεια, Aφέντη (1588 μ.) και Λουλουδάκι (1163μ.) δυτικά.

 • περιοχή Δίκτυ, Οροπέδιο Λασιθίου, Λασίθι
 • υψόμετρο 850 μ.

Το Οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Λευκών Ορέων, στο δρόμο από τα Σφακιά προς τον Αποκώρονα και τα Χανιά. Έχει σχήμα κυπελλοειδές και περιβάλλεται από τις κορυφές Κάστρο στα δυτικά (2.218 μ.), Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493 μ.) και Αγκαθές στα νότια (1.511 μ.). Περιμετρικά του οροπεδίου βρίσκονται τα χωριά Aμμουδάρι, Kαρές, Kοστό, Πετρές, Mέσα και Eξω Γωνί και Στραβοράχη.

 • περιοχή Λευκά Όρη, Σφακιά, Χανιά
 • υψόμετρο 726 μ.

Το Λιμνάκαρο ένα μικρό αλλά υπέροχο οροπέδιο σε υψόμετρο 1150 μ., που είναι γνωστό κυρίως στους κύκλους των ορειβατών μια και από εδώ ξεκινάνε διάφορες ορειβατικές διαδρομές για τα Λασιθιώτικα βουνά, με κυριότερες και πιο γνωστές αυτές που οδηγούν στην κορυφή του Αφέντη, στο Σπαθί και στο Λάζαρο. Εκτός από το όμορφο τοπίο, στο Λιμνάκαρο μπορεί κανείς να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (B' Βυζαντινής περιόδου) και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των μητάτων των κτηνοτρόφων.

 • περιοχή Δίκτυ, Οροπέδιο Λασιθίου, Λασίθι
 • υψόμετρο 1150 μ.
Σελίδα 1 από 2

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!