Δάσος Σελάκανο

Το δάσος του Σελάκανου είναι ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης

Το δάσος του Σελάκανου είναι ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. To ορεινό πευκοδάσος ξεκινάει 35 χλμ βορειοδυτικά της Ιεράπετρας και καταλήγει στις πλαγίες, κάτω από την κορυφή Αφέντης Χριστός, του όρους Δίκτη.

Καλύπτεται κυρίως από το ανθεκτικό είδος «τραχείας πεύκης» (Pinus Brutia), που αντέχει στην ξηρασία και στο βραχώδες έδαφος της περιοχής, αλλά το οικοσύστημα του Σελάκανου περιλαμβάνει και δενδρώδεις πρίνους, κυπαρίσσια, σφενδάμια, πλατάνια. Κι ακόμη, αγριοαχλαδιές, φασκομηλιές, κατσοπρίνια και αρπακτικά πουλιά (γεράκια, βιτσίλες) που πετούν πάνω από τις απότομες πλαγιές της Δίκτης.

Στην περιοχή Μελισσόκηπος οι μέλισσες έχουν το μικρό τους βασίλειο. Την άνοιξη μάλιστα οι κυψέλες πολλαπλασιάζονται καθώς μελισσοτρόφοι από όλη την Κρήτη τις μεταφέρουν εδώ, καθιστώντας το Δάσος του Σελάκανου το σημαντικότερο μελισσοπαραγωγικό σημείο στο νησί.

Το δάσος προσφέρεται για ατέλειωτες πεζοπορίες σε ένα τοπίο που εναλλάσσει απότομες πλαγιές, ρεματιές, φαράγγια (αξίζει να περάσετε το φαράγγι της Σαρακήνας), πηγές, ρυάκια και ξέφωτα. Σε μεγάλο του τμήμα το διατρέχει το μονοπάτι Ε4.

Η πρόσβαση στο δάσος γίνεται από τον οικισμό Σελάκανο ή την Καλαμαύκα, και όσο για τα ενδότερα του δάσους υπάρχει ένα δίκτυο δασικών δρόμων.

Αν και τα τελευταία χρόνια το έχουν απειλήσει οι πυρκαγιές όσο και η υπερβόσκηση, παραμένει ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία στην Κρήτη.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία ΝΑ Δίκτυ, Ιεράπετρα, Λασίθι
  • προστατευόμενη περιοχή -
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!