Δάσος στο Τρύγιοδω-Βρουλίδια

Το δάσος στο Τρύγιοδω-Βρουλίδια αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους. Καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του ορεινού όγκου των Ανωγείων

Το δάσος στο Τρύγιοδω-Βρουλίδια αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα πρινοδάσους. Καταλαμβάνει την εσωτερική κοιλάδα του ορεινού όγκου των Ανωγείων που ορίζεται σαν συνέχεια της περιοχής Ζωμίνθου. Τα δέντρα που το απαρτίζουν έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά, ώστε ν' αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν τη βλάστηση.

Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αριά, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το πλατάνι, οι αχλαδιές και άλλα.

Η σημασία του δάσους οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθός τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή εξέλειπαν οι εξωτερικοί δυσμενείς παράγοντες (άνθρωποι - γίδια - κλπ), οπότε τα θαμνώδη πουρνάρια κατάφεραν να εξελιχθούν στη μορφή και το μέγεθος που βλέπουμε σήμερα.

Στις πλαγιές περιμετρικά του δάσους υπάρχουν διάσπαρτα "μητάτα".

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Ζώμινθος (Ψηλορείτης), Ανώγεια, Ρέθυμνο
  • προστατευόμενη περιοχή Natura 2000
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!