Λίμνη Πρέβελη

Η περιοχή της Πρέβελης είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης. Συνδυάζει το εντυπωσιακό γεωμορφολογικά περιβάλλον του φαραγγιού με ένα σημαντικής σημασίας οικοσύστημα και μια ιδιαίτερης ομορφιάς παραλία.

Η λίμνη Πρέβελη σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για λίμνη αλλά για το πλάτεμα της εκβολής του ποταμού, ο οποίος είναι ενεργός όλο το χρόνο. Οι πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού βρίσκονται στο μέσον περίπου του ομώνυμου φαραγγιού. Οι εκβολές του είναι αμμώδεις εξαιτίας των συνεχών προσχώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η μικρή μακρόστενη λίμνη εμβαδού περίπου 15 στρεμμάτων, η οποία έχει δώσει και το όνομά της στην περιοχή. Στην ανατολική όχθη, μέσα στο φοινικόδασος υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Σάββα (14ος - 15ος αι.).

Στις όχθες της λίμνης υπάρχει ένα από τα δύο σημαντικότερα δάση με φοίνικες της Κρήτης. Το είδος τους είναι ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix Theophrastii). Πριν λίγα χρόνια, μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους. Παρ’ όλ’ αυτά η φύση με γρήγορους ρυθμούς αναγεννάται και ακόμα και σήμερα το το φοινικόδασος είναι ξανά ζωντανό.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 η περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη κοινότητα από χίπις, που στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος των εκβολών του ποταμού.

Στην περιοχή απαγορεύεται το ελεύθερο camping.

Σύμβολο της παραλίας της Λίμνης της Πρέβελης, είναι ο βράχος με μορφή μανιταριού. Σαν να αναδύεται μέσα από τα νερά, αποτελεί πάντα ένα αντικείμενο με μεταφυσικές ιδιότητες και είναι γεμάτος συμβολισμούς για τους πρώην "κατοίκους" του φοινικόδασους.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Μονή Πρέβελη, Α. Βασίλειος, Ρέθυμνο
  • προστατευόμενη περιοχή -
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!