Λίμνη Βότομος & Ποταμός Κουτσουλίδης

Βόρεια του οικισμού του Ζαρού στη ρίζα ακριβώς του βουνού, υπήρχε ένας μικρός υδροβιότοπος γύρω από την πηγή "Βοτόμου"

Έως το τέλος της δεκαετίας του '80, βόρεια του οικισμού του Ζαρού στη ρίζα ακριβώς του βουνού, υπήρχε ένας μικρός υδροβιότοπος γύρω από την πηγή "Βοτόμου". Τον υδροβιότοπο είχε δημιουργήσει ο κρατήρας της μεγάλης πηγής του Βοτόμου. Το 1987, με παρεμβάσεις της Δασικής Υπηρεσίας, γύρω από την πηγή δημιουργήθηκε η μικρή τεχνητή λίμνη, η οποία μετατράπηκε σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους δασικής αναψυχής στην Κρήτη.

Δυτικά από τη λίμνη "Βοτόμου" και σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η μικρότερη πηγή της "Στέρνας". Πήρε το όνομά της από τη ρωμαϊκή δεξαμενή (cisterna), που σώζεται ακόμα έως και σήμερα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υδρομάστευσης της Ρωμαϊκής περιόδου στην Κρήτη, από την οποία οδηγούσαν το νερό μέσω κλειστού αγωγού στην αρχαία Γόρτυνα.

Σήμερα, μετά από τα έργα διαμόρφωσης στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη βλάστηση και το φυσικό περιβάλλον του ποταμού Κουτσουλίδη, η Στέρνα είναι ένας χώρος που προσφέρεται για υπαίθρια αναψυχή.

Μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος είναι το οικοσύστημα του Κουτσουλίδη ποταμού, τα νερά του οποίου πηγάζουν από τις πηγές "Βότομος" και "Στέρνα", από τις οποίες αρδευόταν η αρχαία Γόρτυνα, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Κρήτης. Ο ποταμός Κουτσουλίδης είναι συνέχεια του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου, περνάει μέσα από τον οικισμό του Ζαρού και, αφού διασχίσει την ομώνυμη κοιλάδα, καταλήγει στο φράγμα της Φανερωμένης. Οι κατάφυτες όχθες του, κυρίως από πλατάνια και η παρουσία (εκτός των άλλων ειδών πανίδας) μεγάλων πληθυσμών χελιών και ποταμοχελώνων Maurenys caspica, καταξιώνουν τον Κουτσουλίδη ως ποτάμι εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία χρόνια οι τοπικοί φορείς της περιοχής του Ζαρού καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την εξυγίανση του ποταμού και των δύο πηγών του και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Ζαρός, Φαιστός, Ηράκλειο
  • προστατευόμενη περιοχή -
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!