Ο Τάλως

Ένα ακόμη μυθικό πλάσμα που ζούσε στην Κρήτη ήταν ο Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας, ο οποίος θεωρείται το πρώτο Ρομπότ στην ανθρώπινη ιστορία.

Ελληνική Μυθολογία, Ο Τάλως Ήταν έργο του Ήφαιστου που τον είχε χαρίσει στο Μίνωα για να τον υπηρετεί. Εκείνος του είχε αναθέσει το καθήκον να επιβλέπει την τήρηση των νόμων στο νησί και να το προστατεύει από τους εισβολείς.

Είχε μια μόνο φλέβα που ξεκίναγε από το λαιμό και κατέληγε στη φτέρνα, όπου ένα χάλκινο καρφί συγκρατούσε το αίμα του. Ήταν προικισμένος με φοβερή ευκινησία, πράγμα που του επέτρεπε να ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα. Έκανε το γύρο του νησιού τρεις φορές τη μέρα, ρίχνοντας από ψηλά πέτρες στους ξένους που προσπαθούσαν ν' αποβιβαστούν στην Κρήτη. Αν κάποιοι τα κατάφερναν έβρισκαν φρικτό θάνατο στην πυρακτωμένη του αγκαλιά.

Λένε πως θανατώθηκε από τη Μήδεια που με πονηριά κατάφερε ν' απομακρύνει το καρφί από τη μοναδική φλέβα χύνοντας το αίμα του, για να προστατεύσει τους Αργοναύτες όταν άραξαν για λίγο στην Κρήτη επιστρέφοντας από την Κολχίδα.


Ο Τάλως αντανακλά τη πρόοδο και ίσως την υπεροχή των αρχαίων Κρητών στο τομέα της μεταλλουργίας καθώς και τη σημασία που κατείχε στο νησί η τήρηση των νόμων.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!