Ο πολυμήχανος Δαίδαλος

Όλα σχεδόν τα τεχνικά επιτεύγματα στη Μινωική Κρήτη συνδέονται με την ξεχωριστή προσωπικότητα του Δαίδαλου. Ο μύθος παίρνει ξανά τη σκυτάλη για να μας αποκαλύψει μια σειρά εφευρέσεων που αποδίδονται σ' αυτόν και οι οποίες δεν ήταν χωρίς σημασία γιατί είχαν εφαρμοστεί σε κατασκευές. Στο πρόσωπό του συμπυκνώνονται όλες οι ιδέες και επινοήσεις που είχαν εφαρμογή σε κάθε τεχνικό και καλλιτεχνικό έργο των Μινωιτών.

Είναι συγχρόνως αρχιτέκτονας, μηχανικός, δημιουργός έργων τέχνης κι εφευρέτης. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που δεν μπορεί παρά ν' αντανακλά την τεχνολογική πρόοδο και την πολιτιστική ανάπτυξη κατά την περίοδο ακμής του μινωικού πολιτισμού.

Ο πολυμήχανος ΔαίδαλοςΕκτός από το σχεδιασμό των ανακτόρων της Κνωσού και του Λαβυρίνθου, ο Δαίδαλος ήταν μεγάλος τεχνίτης στην κατασκευή αγαλμάτων και ειδωλίων. Είχε συμβάλλει στην εξέλιξη της γλυπτικής με την κατασκευή του γυμνού όρθιου άντρα που πρόβαλε το ένα πόδι του για να περπατήσει έχοντας τα χέρια του άκαμπτα κι ενωμένα στα πλευρά.

Από το μύθο της απόδρασης του Δαίδαλου και του Ίκαρου από το λαβύρινθο συμπεραίνεται επίσης ότι οι Μινωίτες κατείχαν σημαντικές γνώσεις τέτοιες που να σκεφτόμαστε ότι ήταν οι πρόδρομοι της ναυπηγικής και αεροναυπηγικής.

Ο Δαίδαλος ήταν ο δημιουργός της πτητικής μηχανής για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιήθηκαν φτερά πουλιών που συγκολλήθηκαν με κερί και προσαρμόστηκαν στις πλάτες του ίδιου και του γιου του. Από την παραλλαγή του ίδιου μύθου που αναφέρει ότι πατέρας και γιος δραπέτευσαν με ιστιοφόρο, προκύπτει ότι γνώριζαν τα ιστία και τα κατάρτια και τα χρησιμοποιούσαν στη ναυσιπλοΐα. Ήταν πιο γρήγορα από τα κωπήλατα που είχαν μέχρι τότε, αφού σύμφωνα με το μύθο πάντα, ο στόλος του Μίνωα δεν τα πρόλαβε παρόλο που τα καταδίωξε.

Η εφεύρεση του κοχλία αποδίδεται στο Δαίδαλο και μας θυμίζει το σχήμα του λαβύρινθου. Η εφεύρεση του πριονιού ενός τόσο κοινού εργαλείου για μας σήμερα, εκείνη την εποχή άγγιζε το θαύμα. Με τα μεγάλα χάλκινα πριόνια έκοβαν και τους πιο μεγάλους κορμούς δέντρων. Έτσι η εφεύρεσή του συνέβαλε στην κατασκευή των κτισμάτων και των πλοίων της εποχής.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!