Ιδομενέας & Μηριόνης

Από τους άλλους απογόνους του Μίνωα, ξακουστός κρητικός βασιλιάς ήταν ο Ιδομενέας, γιος του Δευκαλίωνα και εγγονός του Μίνωα. Ήταν ένας από τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης και στάθηκε στο πλευρό του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου, με τους οποίους ήταν εξαδέλφια (η μητέρα τους Αερόπη ήταν κόρη του Κατρέα, που ήταν αδελφός του Δευκαλίωνα).

Από τους άλλους απογόνους του <em>Μίνωα</em>, ξακουστός <em>κρητικός βασιλιάς</em> ήταν ο <strong>Ιδομενέας</strong>, γιος του <em>Δευκαλίωνα </em>και εγγονός του Μίνωα. Ήταν ένας από τους <em><strong>μνηστήρες </strong></em>της <em>ωραίας Ελένης</em> και στάθηκε στο πλευρό του <em>Αγαμέμνονα </em>και του <em>Μενέλαου</em>, με τους οποίους ήταν εξαδέλφια (η μητέρα τους Αερόπη ήταν κόρη του Κατρέα, που ήταν αδελφός του Δευκαλίωνα).

Μετείχε με ογδόντα πλοία στον πόλεμο της Τροίας, με συναρχηγό τον Μηριόνη, και διέπρεψε ως ο τρίτος σε ανδραγαθία έλληνας αρχηγός. Νίκησε στην πυγμαχία στα «Άθλα επί Πατρόκλω» και μπήκε μέσα στην Τροία με το Δούρειο Ίππο. Κατά την Οδύσσεια ο νόστος του ήταν ευτυχής.

Άλλες παραδόσεις, όμως, αναφέρουν ότι η γυναίκα του Μήδα τον είχε απατήσει με το γιο του Τάλου Λευκό, που είχε σφετεριστεί το θρόνο στην απουσία του και τον οποίο ο Ιδομενέας τύφλωσε. Μια άλλη εκδοχή θέλει τον Λευκό να εξορίζει τον Ιδομενέα. Η εξορία αυτή αιτιολογείται και από άλλη παραλλαγή του μύθου:

Ο Ιδομενέας σώθηκε ναυαγός χάρη στον Ποσειδώνα, αφού του είχε τάξει να του θυσιάσει το πρώτο πλάσμα που θα συναντούσε στη στεριά. Το πλάσμα αυτό ήταν ο γιος (ή η κόρη) του. Μετά από τη θυσία αυτή ξέσπασε πανούκλα, για την οποία θεωρήθηκε υπεύθυνος και εξορίστηκε στη νότια Ιταλία, όπου έκτισε ναό στην Αθηνά.

Με τον Ιδομενέα συνδέεται ένα ανέκδοτο: Η Θέτιδα και η Μήδεια φιλονικούσαν για το βραβείο της ομορφιάς και έβαλαν κριτή τον Ιδομενέα. Αυτός το έδωσε στη Θέτιδα, και η Μήδεια εξοργισμένη καταράστηκε τη γενιά του να μη λέει ποτέ πια την αλήθεια. Έτσι προήλθε η παροιμία: «Όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες».

Ο Ιδομενέας εκπροσωπεί το δυναμισμό που εξακολούθησε να έχει η Κρήτη στα μυκηναϊκά χρόνια.

Ο Μηριόνης ήταν ανεψιός του Ιδομενέα και συναρχηγός των Κρητών στον πόλεμο της Τροίας. Ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ελένης και από τους πιο ανδρείους στη μάχη, σκότωσε πολλούς αντιπάλους και νίκησε στα «Άθλα επί Πατρόκλω» στο τόξο. Είχε τη φήμη καλού χορευτή. Γύρισε στην Κρήτη μαζί με τον Ιδομενέα. Σε νεότερη μυθική παράδοση φέρεται ότι πήγε στη Μινώα-Ηράκλεια της Σικελίας, όπου είχε πεθάνει και θαφτεί ο Μίνωας, και όπου τον δέχτηκαν οι εκεί Κρήτες και αργότερα του απέδιδαν λατρεία.

Η τοπική κρητική παράδοση θέλει τον Μηριόνη να έχει θαφτεί μαζί με τον βασιλιά Ιδομενέα στην Κνωσό, όπου αργότερα έδειχναν τον κοινό τάφο τους.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!