Κατρέας

Ο Κατρέας ήταν διάδοχος του Μίνωα στον θρόνο της Κρήτης. Σύμφωνα με ένα χρησμό θα πέθαινε από το χέρι ενός παιδιού του. Είχε αποκτήσει τρεις κόρες, την Αερόπη, την Κλυμένη, την Απημοσύνη και έναν γιο, τον Αλθαιμένη.

Ελληνική Μυθολογία, Κατρέας Αν και ο Κατρέας είχε κρύψει τον χρησμό από τα παιδιά του, ο Αλθαιμένης και η Απημοσύνη τον έμαθαν, έφυγαν από την Κρήτη και πήγαν στη Ρόδο, όπου ίδρυσαν την πόλη Κρητηνία. Ο Κατρέας για να αποφύγει το μοιραίο, έδωσε τις άλλες δυο κόρες του, την Αερόπη και την Κλυμένη στον ναυτικό Ναύπλιο.

Όταν γέρασε, θέλησε να δώσει το θρόνο στον γιο του και πήγε στη Ρόδο να τον βρει. Από παρεξήγηση - τον πέρασαν για πειρατή - τον λιθοβόλησαν οι βοσκοί, αν και έλεγε ποιος ήταν, χωρίς να ακούγεται, και τον αποτέλειωσε ο Αλθαιμένης, μη γνωρίζοντας ποιος ήταν.

Όταν ο Αλθαιμένης έμαθε τι είχε πράξει, παρακάλεσε τους θεούς να τον τιμωρήσουν και καταποντίστηκε μέσα στη γη.

Ο Κατρέας θάφτηκε στην Κρήτη. Στην κηδεία του είχε πάει ο Μενέλαος - ο Κατρέας ήταν μητρικός παππούς του από την Αερόπη - όταν ο Πάρις έκλεψε την ωραία Ελένη.

Βασιλιάς στην Κρήτη μετά τον Κατρέα έγινε ο αδελφός του Δευκαλίωνας. Ο Δευκαλίωνας έκλεισε ειρήνη με τον βασιλιά της Αθήνας Θησέα και του έδωσε ως γυναίκα τη μικρότερη αδελφή του Φαίδρα.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!