Ιδαίοι Δάκτυλοι & Κουρήτες

Ελληνική Μυθολογία, Ιδαίοι Δάκτυλοι & Κουρήτες

Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι και οι Κουρήτες ήταν αγαθοί δαίμονες, γηγενή όντα που ξεφύτρωσαν από τη γη, όταν η Ρέα στηρίχτηκε στα χέρια της την ώρα του τοκετού. Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, μεταλλουργοί και γόητες, βρήκαν πρώτοι αυτοί τη χρήση του πυρός και ανακάλυψαν το χαλκό και το σίδηρο, και ήξεραν την κατεργασία τους με τη φωτιά.

Συνήθως ο αριθμός τους είναι δέκα (ή πέντε), όσα και τα δάκτυλα των δυο χεριών και γι' αυτό ονομάστηκαν Ιδαίοι Δάκτυλοι. Σε άλλες παραλλαγές του μύθου, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ήταν εκατό ή πενήντα: οι είκοσι ήταν δεξιόχειρες σιδηρουργοί (ανακάλυψαν τη μεταλλοτεχνία) ή μάγοι, οι άλλοι τριάντα ήταν αριστερόχειρες και μάντεις ή έλυναν τα μάγια.

Παιδιά των Δακτύλων, τρία (ή εννιά ή δέκα) στον αριθμό αναφέρονται οι Κουρήτες, νέοι οπλισμένοι με ξίφος και ασπίδα, που χόρεψαν τον πολεμικό χορό γύρω από τον νεογέννητο θεό Δία, για να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του. Κατά άλλη παραλλαγή οι Κουρήτες προήλθαν από τα δάκρυα του μωρού. Άλλες παραλλαγές του μύθου αναφέρουν έναν λαό Κουρητών (Κρητών), που ήταν γιοι του Δία. Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι θεωρούνται οι ιδρυτές των αγώνων στην Ολυμπία.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!