Ο μύθος του Μινώταυρου

Η διήγηση για τον φόρο αίματος που επέβαλε ο Μίνωας στους Αθηναίους, την αποστολή των νέων που δίδονταν βορά στον Μινώταυρο, απηχεί τα ταυροκαθάψια, αλλά και την επιρροή της Κνωσού στη νότια Ελλάδα.

Λαβύρινθος και ο Μύθος του Μινώταυρου. Ιστορία της Κρήτης

Στο Μινώταυρο αναφέρεται ο πιο γνωστός ίσως από τους μύθους που συνδέονται με την αρχαία Κρήτη. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ένας από τους γιους του Μίνωα, ο Ανδρόγεω, πήγε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες. Ως εξαίρετος αθλητής που ήταν, αναδείχτηκε πρώτος σ' όλα τα αγωνίσματα, γεγονός που προκάλεσε το φθόνο του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα.

Διέταξε τους ανθρώπους του να στήσουν ενέδρα στον Ανδρόγεω στο δρόμο προς τα Μέγαρα, όπου και τον σκότωσαν. Μόλις ο Μίνωας πληροφορήθηκε το θάνατο του γιου του, επιτέθηκε στην Αθήνα και επέβαλε τους όρους του που ήταν ιδιαίτερα σκληροί: Κάθε χρόνο εφτά νέοι κι εφτά νέες από την Αθήνα επιλέγονταν και στέλνονταν στην Κρήτη. Ρίχνονταν στο Λαβύρινθο, ένα τεράστιο κτίριο με ελικοειδείς διαδρόμους που είχε κτιστεί από το Δαίδαλο κάτω από το παλάτι της Κνωσού.

Ήταν τόσο δαιδαλώδες και σκοτεινό, που κανείς απ' όσους κλείνονταν στο εσωτερικό του δε μπορούσε να ελπίζει ότι θα βρει την έξοδο. Και το χειρότερο; στο κέντρο καραδοκούσε ο Μινώταυρος.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!