Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης & η γέννηση του Μινώταυρου

Μίνωας φαίνεται ότι ήταν ο τίτλος του βασιλιά της Κνωσού και της Κρήτης, όπως του Φαραώ στην Αίγυπτο. Συμβόλιζε τον ισχυρό κυβερνήτη, το θεόπνευστο νομοθέτη, το δίκαιο δικαστή του Πάνω και του Κάτω Κόσμου, αλλά και τον πολιτιστικά και πολιτικά επικυρίαρχο μεγάλου μέρους του ελληνικού και αιγιακού κόσμου: της νότιας και κεντροανατολικής Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου και της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.

Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης. Ο μύθος του Μινώταυρου

Μετά το θάνατό του Αστέριου, ο Μίνωας θέλησε να τον διαδεχτεί στο θρόνο. Επειδή συνάντησε την αντίδραση των Κρητικών, ζήτησε από το θεό Ποσειδώνα να τον βοηθήσει στέλνοντας ένα σημάδι για να πείσει τους ντόπιους ότι είχε την εύνοιά του. Εκείνος έστειλε ένα όμορφο λευκό ταύρο που βγήκε από τα βάθη της θάλασσας. Ο Ποσειδώνας περίμενε ότι ο Μίνωας θα θυσίαζε τον ταύρο μόλις ανέβαινε στο θρόνο αναγνωρίζοντας τη βοήθειά του.

Εκείνος όμως μαγεμένος από την ομορφιά του ζώου δεν θέλησε να το αποχωριστεί και το κράτησε στην Κνωσό. Αυτό εξόργισε τον Ποσειδώνα που θέλοντας να πάρει εκδίκηση, έκανε την Πασιφάη, τη γυναίκα του Μίνωα, να ερωτευτεί παράφορα τον ταύρο. Δυστυχώς ο ταύρος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της βασίλισσας που στην απελπισία της κατέφυγε στο Δαίδαλο ο οποίος έφτιαξε μια ξύλινη αγελάδα, κούφια από μέσα, όπου συμβούλεψε την Πασιφάη να κρυφτεί περιμένοντας τον ταύρο.

Σε εννιά μήνες γεννήθηκε ένα τερατώδες πλάσμα με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Ο γνωστός Μινώταυρος.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!