Ο Δίας, η Ευρώπη & η γέννηση του Μίνωα

Ο μύθος του Δία και της Ευρώπης περιέχει ιστορικές απηχήσεις για τις σχέσεις της Κρήτης με την Ανατολή και εξηγεί γιατί εδώ στο νησί της Κρήτης, πλησιέστερο προς τη Μικρά Ασία, τη Συρία και τη Παλαιστίνη, την αρχαία Φοινίκη, καθώς και την Αίγυπτο έχει την αρχή του ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης.

Κρήτη, η μητέρα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δίας, η Ευρώπη και η γέννηση του Μινώταυρου Όταν ο Δίας μεγάλωσε, ερωτεύτηκε την Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης. Ο νεαρός θεός, τρελός από έρωτα, θέλησε να την κατακτήσει με πονηριά. Μεταμορφώθηκε σ' ένα ωραίο λευκό ταύρο και ξάπλωσε μπροστά της στην ακτή όπου εκείνη έπαιζε. Η κοπέλα κάθισε στη ράχη του κι αμέσως αυτός βυθίστηκε στη θάλασσα και κολυμπώντας έφτασε στην Κρήτη.

Σύμφωνα με μια παράδοση γεύτηκαν τον έρωτα στη σκιά ενός πλατάνου στη Γόρτυνα. Απ' αυτή την ένωση λέγεται ότι γεννήθηκαν τρεις γιοι: ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς κι ο Σαρπηδόνας. Τους υιοθέτησε και τους ανέθρεψε ο Αστέριος, ο βασιλιάς της Κρήτης, που παντρεύτηκε τη μητέρα τους Ευρώπη.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!