Η Γέννηση του Δία

Κατά τη περίοδο της άνθισης του Μινωικού Πολιτισμού, μέσα στους μύθους ανιχνεύουμε την απαρχή του Ελληνικού Πάνθεου. Ο παλιότερος απ' αυτούς αναφέρεται στην ασυνήθιστη γέννηση του Μεγάλου Πατέρα θεού Δία.

Ελληνική Μυθολογία, Η Γέννηση του Δία, Δικταίο Άντρο, Αμάλθεια

Σύμφωνα μ' αυτόν, ο Κρόνος, γιος του Ουρανού και της Γαίας, παντρεύεται την αδερφή του Ρέα, η οποία φέρνει στον κόσμο πολλά παιδιά. Επειδή όμως ο Ουρανός του έχει πει ότι θα εκθρονιστεί από κάποιο παιδί του, καταπίνει όλα τα νεογέννητα παιδιά του στην προσπάθειά του ν' αποτρέψει το πεπρωμένο.

Η Ρέα λοιπόν που δεν ανεχόταν περισσότερο να βλέπει ν' αφανίζονται τα παιδιά της, όταν κατάλαβε ότι έφτασε η ώρα της γέννας, ήρθε στην Κρήτη όπου γέννησε το Δία σ' ένα σπήλαιο στα βουνά (στο Δικταίο Άντρο στα Λασιθιώτικα βουνά - η κατά άλλους στο Ιδαίο Άντρο στον Ψηλορείτη).

Την προστασία και ανατροφή του βρέφους ανέλαβαν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι και οι Κουρήτες και η αίγα-νύμφη Αμάλθεια μαζί με τρεις άλλες νύμφες και άλλα πλάσματα της φύσης. Ο Μύθος αναφέρει πως οι Κουρήτες χόρευαν πολεμικό χορό και χτυπούσαν τα ξίφη με τις ασπίδες τους για να σκεπάσουν το κλάμα του νεογέννητου μωρού.

Στη συνέχεια η Ρέα παρουσίασε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα, λέγοντάς του ότι αυτό ήταν το τελευταίο τους παιδί κι εκείνος την κατάπιε.

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!