Αρχαιολογικό μουσείο Σητείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1984. Η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες με διαχωριστικούς πίνακες που παρέχουν στον επισκέπτη δίγλωσσο πληροφοριακό υλικό.

Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο 4.000 περίπου χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο και παρουσιάζονται κυρίως σε ανασκαφικά σύνολα κατά περιοχές. Οι προθήκες παρέχουν γενική πεντάγλωσση ενημέρωση στον επισκέπτη.

Μπαίνοντας το πρώτο έκθεμα που μας εντυπωσιάζει είναι το χρυσοελεφάντινο αγαλματίδιο στο κέντρο της αίθουσας. Έχει ύψος 0,50 μ. και έχει συναρμολογηθεί από πολλά κομμάτια. Πρόκειται για σπάνιο έκθεμα Υστερομινωικής περιόδου από το Παλαίκαστρο. Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείται : «Μινωική Σητεία».

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στο ανάκτορο της Ζάκρου. Γιγάντια πιθάρια, πλήθος διακοσμημένων αγγείων και σκευών, ένας πίθος με έγχρωμη διακόσμηση, κομψοτεχνήματα μικροτεχνίας. Η προθήκη 16 περιλαμβάνει ένα θαυμάσιο σύνολο πινακίδων της Γραμμικής Γραφής Α από το αρχειοφυλάκειο του ανακτόρου.

Η Τρίτη ενότητα έχει τίτλο: «Γεωμετρική και Αρχαϊκή Σητεία» και περιλαμβάνει ευρήματα από τον 9ο έως και τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Μπορεί κανείς να δει ανάγλυφα πλακίδια και ειδώλια από τον αποθέτη αρχαϊκού ιερού που βρέθηκε στην πόλη της Σητείας.

Εντυπωσιακά είναι τα σύνολα των ευρημάτων Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων στην τέταρτη ενότητα από τον Ξηρόκαμπο, τη Ζήρο, τον Τρυπητό, την έπαυλη του Μακρύ Γιαλού, το Κουφονήσι κλπ. Ανάμεσα στις προθήκες, όπως και στον προθάλαμο εκτίθενται μινωικές σαρκοφάγοι ενώ στην αυλή αρχιτεκτονικά μέλη.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Πόλη Σητείας, 72300, Σητεία, Λασίθι
  • είδος Αρχαιολογικό
  • εκθέματα Νεολιθική - Ελληνορωμαϊκή Περίοδος
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 08:30 -15:00

Τηλέφωνα: +30 28430 23917 Fax: +30 28430 23917

Τιμή εισιτηρίου(€): 2€

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!