Μουσείο Μονής Τοπλού

Η Μονή Τοπλού είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλους τους αγώνες των Κρητικών για Ελευθερία. Στο μουσείο, το εκθετήριο αλλά και στο Καθολικό της Μονής Τοπλού μπορείτε να δείτε μέρος του θησαυρού που έχει διασωθεί από τους μοναχούς κατά τη μακραίωνη ιστορία της.

Μοναδικές είναι οι εικόνες της συλλογής με παράδειγμα αυτή του "Χριστού Παντοκράτορα", έργο του σημαντικού αγιογράφου του 15ου αιώνα Ανδρέα Ρίτζου. Επίσης ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και έμπνευσης είναι η δυο φορητές εικόνες, έργο του Ιωάννου Κορνάρου, η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια.Εκτός από τις εικόνες εκτίθενται και χρυσοκέντητα άμφια, λειτουργικά σκεύη, ξυλόγλυπτοι σταυροί, μολυβδόβουλα, Ευαγγέλια, σπάνια βιβλία αλλά και ιστορικά κειμήλια από τους αγώνες που έχει λάβει μέρος η μονή (1821, 1866, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Κάτω από την Τράπεζα της μονής βρίσκεται η συλλογή ελληνικών λαϊκών χαρακτικών γνωστές ως «χάρτινες εικόνες», ξυλογραφίες, λιθογραφίες ή χαλκογραφίες που τυπώνονταν σε χειροκίνητα πιεστήρια μεγάλων θρησκευτικών κέντρων και προσφέρονταν στους πιστούς ως ευλογία.

Το μουσείο της μονής καταφέρνει να μας αποκαλύψει μέσα από τα εκθέματά του την ιστορία και το ρόλο της εκκλησίας κατά τη διάρκεια μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Παλαίκαστρο, 72300, Σητεία, Λασίθι
  • είδος Εκκλησιαστικό
  • εκθέματα Εικόνες, Άμφια, Αντικείμενα, Χειρόγραφα, Βιβλία
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά: 9:00-13:00 & 14:00-18:00

Τηλέφωνα: +30 28430 61226

Τιμή εισιτηρίου(€): 2,5€

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!