Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Tο πληρέστερο ιστορικό μουσείο της Kρήτης βρίσκεται στο Hράκλειο.

Στεγάζει εκθέματα τα οποία χρονολογούνται από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια έως και τον 20ο αιώνα. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο το οποίο δώρισε η οικογένεια Καλοκαιρινού.

Βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, δυτικά από τον Ενετικό Λιμένα και εκτός από το νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι παλιότερες συλλογές του, έχει συμπληρωθεί με νέα πτέρυγα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του.

Στο πρώτο επίπεδο του παλαιού κτηρίου εκτίθενται σημαντικά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και βενετσιάνικα γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες κλπ.

Στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου επιπέδου αναπτύσσεται με πολύ ενδιαφέροντα μουσειολογικό τρόπο η έκθεση της ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου. Μια υπερμεγέθης μακέτα της πόλης κατά την βενετσιάνικη περίοδο συνοδεύεται από αντικείμενα και εκθέματα που δίδουν στον επισκέπτη μια γοητευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, ιδιαίτερα για το πώς ήταν την περίοδο λίγο πριν από την άλωση του 1669.

Στις αίθουσες του δεύτερου επιπέδου του Μουσείου εκτίθενται σημαντικά αντικείμενα, στολές, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του νησιού.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκτίθενται το πρώιμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκοπούλου «Άποψη του Όρους Σινά», το οποίο είναι το μοναδικό έργο του El Greco που βρίσκεται στην Κρήτη.

Στο τρίτο επίπεδο του Μουσείου βρίσκονται οι περίφημες συλλογές κρητικών υφαντών καθώς και συλλογές χαρτών και εποπτικό φωτογραφικό υλικό. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνεται αναπαράσταση του κρητικού λαϊκού σπιτιού με πλήρη εξοπλισμό (αργαλειός, κρεβάτι, τζάκι, χειρόμυλος, υφαντά κ.λπ.)

Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη η οποία περιλαμβάνει ορισμένα χειρόγραφα του καθώς επίσης πολλά προσωπικά του αντικείμενα.

  • Tips, Προτάσεις, Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ιστορία, Λαογραφία
  • Τι να κάνετε (Δραστηριότητες)
  • Τι να δείτε (Πολιτισμός, Φύση)

Επιπλέον Πληροφορίες...

  • τοποθεσία Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, 71202, Ηράκλειο, Ηράκλειο
  • είδος Ιστορικό
  • εκθέματα Ά Βυζαντινή Περίοδος - Σύγχρονη Ιστορία
Για να δείτε τον 3D χάρτη κατεβάστε και εγκαταστήστε το Google Earth plugin

Ωράριο Λειτουργίας

Θερινό (Απρίλιος - Οκτώβριος): Δευτέρα - Σάββατο 09:00-17:00, Κυριακές & Αργίες: Κλειστό
Χειμερινό (Νοέμβριος - Μάρτιος): Δευτέρα - Σάββατο 09:00-15:30, Κυριακές & Αργίες: Κλειστό
Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθήκης: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 15:00

Τηλέφωνα: 2810 283219, 288708
Fax: 2810 283754
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.historical-museum.gr

Τιμή εισιτηρίου(€): 5,00
Τιμή μειωμένου εισιτηρίου(€): 3,00 (Μαθητές, Φοιτητές & άτομα άνω των 65 ετών)
Τιμή εισιτηρίου για παιδιά(€): Ελεύθερη είσοδος (έως 12 ετών)

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινώνησε μαζί μας

 
 
Εγγραφή στο newsletter!